Exclusieve objecten voor de openbare ruimte: ‘made in Belgium’

Sinds 2014 komen uit het atelier van Belurba de meest indrukwekkende objecten voor de openbare ruimte. Van banken en bloembakken tot fietsoverkappingen en overdekte bushaltes. Allemaal volledig op maat en ontworpen en geproduceerd onder één dak. Een gesprek met oprichter en eigenaar Niels Bollen.

Wij helpen de openbare ruimte te verfraaien, begint Bollen. “Dat doen we vooral voor steden en gemeentes, maar ook voor aannemers en tuinders. En vaak op speciale vraag van architecten. Daar waar anderen stoppen, gaan wij verder. Het kan ons niet gek genoeg. We zien het als een uitdaging om de meest bijzondere ontwerpen maakbaar te maken in staal, hout, rvs, (gerecycled) kunststof en vele andere materialen.” Belurba staat dan ook zeer bekend voor maatwerk. Met een staalatelier, een schrijnwerkerij en een poederlakkerij in eigen huis. “Veel van onze collega’s zijn handelaars, wij produceren alles zelf.”

Van zitbank tot pergola
In België heeft Belurba in de loop der jaren al een aardig portfolio opgebouwd, waaronder vele exclusieve zitbanken, zoals de 230 meter lange gebogen zitbank in de binnentuin van het Quatuor-gebouw in Brussel, en speciale overkappingen en fraaie fietsenrekken. “Momenteel zijn we bezig cortenstalen zitelementen met geïntegreerde bloembakken langs een nieuwe tramlijn in Brussel en met de bouw van dertien architectonische bushaltes in aluminium”, zegt Bollen. Maar ook in Nederland timmert het bedrijf hard aan de weg. “We zijn gesitueerd op de grens met Nederland en worden steeds meer door Nederlandse opdrachtgevers en architectenbureaus opgemerkt. Zo hebben we onlangs een mooi project in Valkenswaard mogen uitvoeren: de bouw van een enorme pergola dwars over de Eindhovenseweg. De pergola is uitgevoerd in Azobé in combinatie met rvs-connectiepunten en thermisch verzinkte steunpunten, en gaat heel mooi begroeid worden.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Belurba Meer informatie