Meer rendement uit poedercoating- en natlakinstallaties

Poedercoating- en natlakbedrijven weten als geen ander hoe ze producten moeten poedercoaten en natlakken, maar hebben vaak geen notie van het bespaarpotentieel dat gerealiseerd kan worden bij bestaande installaties. Ook bij de aanschaf van een nieuwe installatie is er behoefte aan onafhankelijke expertise. Dat merkt adviseur Iwan van der Lans van Coatingsystemen Van der Lans. Hij neemt deze bedrijven bij de hand om enerzijds meer rendement te halen uit bestaande installaties en anderzijds als technisch adviseur bij de aankoop en inbedrijfstelling van nieuwe installaties.

Gefundeerde beslissing
Van der Lans heeft ruim 28 jaar ervaring met het bouwen en verkopen van coating- en natlakinstallaties. Sinds 2016 richt hij zich als zelfstandig adviseur op het begeleiden van bedrijven om meer efficiency te halen uit deze installaties. Na jaren van stilstand tijdens de crisis wordt er volgens Van der Lans vandaag de dag weer volop geïnvesteerd in nieuwe installaties. “Bedrijven hebben bijna nooit iemand in dienst die volledig op de hoogte is van alle ins en outs van de installaties, laat staan over de laatste stand der techniek bij de aanschaf van een nieuwe installatie. De keuze is immers reuze en elke fabrikant heeft zo zijn eigen USP’s. Ik help bedrijven bij het opzetten van de technische spec’s en bij het prognosticeren van de benodigde capaciteit over bijvoorbeeld tien jaar. Op basis daarvan worden fabrikanten aangeschreven en de verschillende offertes uitgeplozen. Vervolgens zetten we alle USP’s en voor- en nadelen van de verschillende installaties op een rijtje, zodat de coater een gefundeerde beslissing kan nemen.”

Iwan van der Lans

Afnametesten
Behalve bij de aanschaf van een nieuwe installatie, assisteert Van der Lans ook bij de inbedrijfstelling van de installatie. “We trainen operators, spuiters tot zelfs de technische dienst aan toe. Ook adviseren we in het gebruik van de beste ophangrekken en –haken om de lijn zo efficiënt mogelijk te benutten. We merken dat hier in veel gevallen nog volop besparingsmogelijkheden gerealiseerd kunnen worden. Dat geldt ook voor het gebruik van de verschillende grondstoffen, zoals poeders en natlakken. Iedere leverancier heeft zo zijn eigen klant specifieke eigenschappen. En als de installatie eenmaal draait, bekijken we aan de hand van afnametesten of deze ook doet wat beloofd is. Dergelijke trajecten, van de oriëntatiefase en inbedrijfstelling tot de uiteindelijke afnametesten, zijn soms lange trajecten,” benadrukt Van der Lans.

Een mooi voorbeeld van de toegevoegde waarde van Coatingsystemen Van der Lans is de begeleiding bij de aanschaf van een nieuwe installatie bij een klant in Duitsland. “Ik heb het hele traject van A tot Z begeleid en vervolgens de oude installatie helpen afbreken en opnieuw opstarten in Polen voor een tweede leven. Tevens word ik geregeld als troubleshooter ingevlogen bij problemen met complexe installaties.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Coatingsystemen Van der LansMeer informatie