Geïsoleerde gevel nu écht vrij van thermische lekken

Schöck Nederland heeft tijdens Gevel 2018 een uniek gevelanker geïntroduceerd dat thermische lekken voorkomt en waarmee uiteindelijk op isolatie bespaard kan worden. Daar willen we natuurlijk meer van weten. Emmy Post, Product Engineer bij Schöck Nederland, geeft ons alle ins en outs van het Schöck Isolink glasvezelcomposiet gevelanker.

Met de nieuwe BENG-norm en stijgende Rc-waarde voor de gevel is er geen ontkomen meer aan: koudebrugvrij bouwen is een must. Daarin heeft elke doordringing van de isolatie een negatief effect op de thermische kwaliteit van de gebouwschil. Traditionele verankeringen uit staal of aluminium veroorzaken thermische lekken in de isolatie. “Om het werkelijk verlies aan Rc-waarde te compenseren, wordt doorgaans een extra isolatiepakket aangebracht,” zegt Post. “Beter is natuurlijk om het ‘lekken’ bij de bron aan te pakken. Met Schöck Isolink® zijn koudebruggen in de geventileerde gevel verleden tijd, een fenomeen dat jaren onopgemerkt is gebleven.”

Geen warmteverlies
De meeste gevelelementen worden bevestigd met een stalen of aluminium profiel. Bij het doordringen van de isolatieschil leiden deze materialen tot grote koudebruggen en daar gaat veel warmte verloren, zegt Post. “Sterker nog, zo’n 50% van het totale warmteverlies in de gevel wordt veroorzaakt door de verankering. Dat kan anno 2018 natuurlijk niet meer.” Reden voor Schöck om een geheel nieuwe oplossing voor de gevelsector te ontwikkelen met een product dat zijn oorsprong vindt in de civieltechnische wereld. “Het Isolink® gevelanker bestaat uit uniek materiaal, namelijk glasvezelcomposiet. De warmtegeleidingscoëfficiënt is ruim 200 keer lager dan van aluminium, dat momenteel veel wordt toegepast in de gevel. Hierdoor vindt nagenoeg geen warmteverlies meer plaats door het anker heen en presteert het gevelanker aanzienlijk beter dan de traditionele oplossingen uit metaal.”

Het gevelanker laat zich volgens Post simpel maar doeltreffend monteren door een gat te boren in het binnenblad. “Hierin wordt het Isolink®-anker verlijmd en ontstaat een koudebrugvrije verbinding met de achterconstructie. Dit maakt dat het anker in sommige situaties het isolatiepakket met wel 50% helpt te reduceren. Er kan dus slanker gebouwd worden wat resulteert in meer bruikbare en verkoopbare vloeroppervlakte. Aan het uiteinde van het anker bevindt zich een metalen draadeind waaraan het houten of metalen regelwerk kan worden bevestigd om de esthetische schil te kunnen ophangen. De ankers zijn verkrijgbaar in diameter van 12, 16 en 20 millimeter.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar SchöckMeer informatie