Innovatie voor de daken van morgen

Een aantal jaar geleden is er op internationaal niveau een studie gedaan naar de duurzaamheid van producten die op daken werden gebruikt. Er werd vastgesteld dat de kwaliteit van onderdakfolies niet beantwoordt aan het verwachtingsniveau, laat staan dat ze een dakbedekkingsleven meegaan. In werkelijkheid is de wettelijke garantieperiode ook maar twee jaar. Als producent van onder meer onderdakfolies neemt Dörken zijn verantwoordelijkheid.

Hoewel alle onderdakfolies de verouderingsprocedures volgens de geldende normen doorstaan, voldoen ze niet aan de verwachtingen, begint Peter Rottiers, CEO van Dörken Benelux. “Er is nergens beschreven hoe lang ze aan die normen moeten voldoen. Ze hebben doorgaans een vele kortere levensduur dan de dakbedekking, en dat is eigenlijk onacceptabel. Reden voor ons om een uitgebreid onderzoek te starten en vooral: een oplossing te vinden.” En die is gevonden. De ingenieurs bij Dörken hebben nu een doorbraak gemaakt. Ze ontdekten namelijk dat de grootste en tot nu toe volledig onderschatte factor onder de dakbedekking ligt: de luchtcirculatie boven de folie tussen de tengellatten. “Het lijkt op het eerste gezicht minimaal, maar het belast de folie door de jaren heen wel degelijk. En dat leidt uiteindelijk tot een vroegtijdige veroudering en beperking van het functioneren van het dak.”

Thermo-oxidatie
Met behulp van een combinatie van speciaal aangepaste materialen en het gebruik van vernieuwende technologie zijn we erin geslaagd om het verouderingsproces van onderdakfolies aanzienlijk te vertragen, zegt Rottiers enthousiast. “Behalve de materialen hebben we gelijktijdig een nieuwe testmethode ontwikkeld die kan aantonen dat wanneer een product de test doorstaat je een minimale levensduur mag verwachten van tenminste 25 jaar. De testmethodiek is voorgelegd en gevalideerd door de Europese Commissie. Een belangrijk onderdeel van die test is de stormoven, waarin de folie wordt blootgesteld aan luchtcirculatie. Daarin simuleren we dus wat er feitelijk op het dak gebeurt: thermo-oxidatie oftewel veroudering door luchtcirculatie als gevolg van zuurstof, temperatuur en luchtvochtigheid die invloed uitoefenen op de waterdichte en dampdoorlatende film.”

De nieuwe testmethodiek is overigens omgevormd in een EAD en is nu beschikbaar voor alle producenten in Europa. De test simuleert meerdere decennia van gebruik in het dak, terwijl de huidige standaard verouderingsprocedure zekerheid biedt voor een periode van slechts twee jaar. Een nog belangrijker punt vindt Rottiers dat er is geluisterd naar de markt. “Naar wat de dakdekker verwacht van het product dat hij verwerkt. In eerste instantie hebben we een aantal van onze premium-producten een upgrade gegeven, maar inmiddels hebben we ook onze volumeproducten naar dat niveau gebracht. De gewijzigde materiaalsamenstelling van deze producten garandeert de functionaliteit en zet een nieuwe standaard voor de levensduur. Voor de vier varianten van het gamma DELTA-XX PLUS wordt een functionele garantie gegeven van 30 jaar!”

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Dörken Meer informatie