Droogstapelbouw: metselen 2.0

 

Na ruim twintig jaar een traditioneel metsel- en steigerbedrijf te hebben gerund, heeft Dennis Deen vier jaar geleden het roer volledig omgegooid. Hij heeft zijn bedrijf verkocht en is zich met Drystack volledig gaan richten op een duurzame manier van bouwen: droogstapelbouw. En met succes. Drystack is 100% duurzaam, volledig circulair en qua uitstraling niet van ‘echt’ metselwerk te onderscheiden. Met recht metselen 2.0 dus. Daar willen we natuurlijk meer van weten.

De cement- en betonindustrie is een energie-intensieve industrie en verantwoordelijk voor zo’n 5% van de wereldwijde CO2-uitstoot, begint Deen. “Metselwerk is vandaag de dag niets anders dan een ‘facing’. De baksteen heeft in principe geen functie meer als constructief element. Waarom zou je dan nog het ‘vervuilende’ specie gebruiken? Met het oog op een duurzame en circulaire toekomst en het schreeuwend tekort aan metselaars, hebben we het Drystack-systeem ontwikkeld, waarbij de specie wordt verruild voor een 100% circulair product: een met glasvezelversterkte polyamide. Net als baksteen een 100% ‘virgin’ product.”

Digitaal product
Eén van de voorwaarde van Deen was om met Drystack alle verbanden van traditioneel metselwerk te kunnen uitvoeren. En iedere baksteenfabrikant moet mee kunnen doen. “Voor het Drystack-systeem gelden dus exact dezelfde spelregels als bij traditioneel metselwerk, inclusief het opvangen van toleranties door inverdelen, uitverdelen en stenen pas maken,” zegt Deen. “Drystack is echter een digitaal product. De traditionele baksteen wordt in ons productieproces gekalibreerd en voorzien van sleufjes aan de boven- en onderzijde. Een freesmachine freest in één keer zestien sleufjes in de steen en kalibreert deze tot op de tiende millimeter. Op de bouw is het een kwestie van de bakstenen droog stapelen met behulp van de speciale layers en bridges, de basis van Drystack. Dat betekent ook dat de koppenmaat en lagenmaat door de architect in het voortraject al worden getackeld. Dus: geen gedoe meer op de bouw en altijd dezelfde constante kwaliteit. Het complete systeem heeft een KIWA-keur en is op alle onderdelen van het Bouwbesluit cum laude geslaagd. Ook de klimaattesten zijn met glans doorstaan. Alles wat een traditionele metselaar kan, kunnen wij met Drystack ook. Alleen veel sneller, duurzaam en 100% circulair. Bij einde levensduur kunnen de stenen afgestapeld worden en elders opnieuw ingezet.”

Deen heeft niet de illusie met Drystack het beroep van metselaar te ondermijnen. “Metselen zal de status krijgen van een aloud ambacht, net zoals een rietdekker. Daar zijn vandaag de prijzen ook al naar. Drystack is vooral voor de massa. Om snel en op een duurzame manier een volledig circulaire gevel te realiseren die verschrikkelijk veel weersinvloeden kan absorberen.”


Voor meer informatie verwijzen wij u door naar DrystackMeer informatie