Orgadata helpt Nederlandse ICT-studenten

Europa’s grenzen zijn gevallen. Op de arbeidsmarkt is deze boodschap nog niet overal aangekomen. In het noordoosten van Nederland loopt de grensoverschrijdende uitwisseling van vaklui met de buren uit Duitsland vast. Orgadata wil ertoe bijdragen dit te veranderen. Gedurende een half jaar leren vijf stagiairs uit Nederland op het hoofdkantoor van Orgadata in Duitsland software te ontwikkelen.

Het idee kwam tijdens de lunch: in juli 2015 leerde de CEO van Orgadata, Bernd Hillbrands, tijdens de lunchpauze het schoolhoofd Harm Steel uit Winschoten kennen. Dat gebeurde tijdens een workshop over de grensoverschrijdende ICT-arbeidsmarkt tussen Nederlanders en Duitsers waaraan, naast Bernd Hillbrands, andere ondernemers uit het ‘softwarenetwerk Leer’ deelnamen. Het softwarenetwerk is een vereniging waarin meerdere ondernemingen samen naar ICT-specialisten zoeken.

Het schoolhoofd uit Winschoten vertelde tijdens de soep: “Bedrijven kunnen stagiairs van een Nederlandse school alleen aanvaarden wanneer ze geaccrediteerd zijn.” Dat was aan Duitse kant tot dat moment nauwelijks bekend. Kort na het gesprek liet Orgadata zich door de ‘Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB)’ als stagebedrijf accrediteren, net als twee andere ICT-ondernemingen uit het softwarenetwerk.

Paul Thyssen (rechts) informeert de studenten over Orgadata. Foto: Andreas Meinders

Ongeveer zestien maanden na het eerste contact kwam de zaak letterlijk en figuurlijk aan het rollen: met een jobbus bezochten 21 ICT-studenten van de Noorderpoort-School ‘Campus Winschoten’ Orgadata en andere ondernemingen uit het netwerk. Tot vreugde van de jonge gasten werden ze in Duitsland in hun eigen taal begroet: Paul Thyssen van Orgadata was hiervoor speciaal vanuit Nederland gekomen. Eerst stelde hij het ‘softwarenetwerk Leer’ voor, en daarna Orgadata. Tussendoor was er een lekkere lunch. Na Paul Thyssen legde de docent van Orgadata Christoph Sanojka in het Engels uit wat de Nederlandse scholieren in een stage van een half jaar bij Orgadata konden verwachten.

Zowel Paul Thyssen als Christoph Sanojka moeten goed werk geleverd hebben: voor de start van de jobbus hadden vier Nederlandse studenten aangegeven dat ze geïnteresseerd waren in een stage in Duitsland. Na de jobtour willen veertien studenten naar een stage in een onderneming van het softwarenetwerk.

Vijf van hen kwamen naar Orgadata, waar ze sinds februari een zes maanden durende stage volgen. Dat is onderdeel van hun opleiding, die ze in de zomer met een examen aan de beroepsschool ‘Campus Winschoten’ zullen afsluiten. Leon Jänicke, Frank Klaassen, Robert Kok, Rick Orsel en Robin Smit uit Nederland leren programmeren met behulp van de lesgever Christoph Sanojka.

Wat kunnen jullie tijdens de stage bij Orgadata verwachten? Daarover instrueert de docent van Orgadata Christoph Sanojka de Nederlandse studenten. Foto: Andreas Meinders

De Nederlanders begeven zich op onbekend terrein: vier van hen kenden vóór de stage de softwareontwikkeling zo goed als niet. Op school leerden ze het beroep van hardware specialist systeembeheer. Alleen Rick had ervaring: “Ik heb vroeger websites geprogrammeerd. Dat is natuurlijk een verschil met wat ik nu bij Orgadata leer.” Ondertussen heeft het vijftal de smaak van de softwareontwikkeling te pakken. “Wij zijn heel enthousiast,” zeggen ze eensgezind. Dat benadrukt ook Leon die oorspronkelijk uit Duitsland komt en die bij Orgadata initieel de hardware specialisten ondersteund heeft. Hij is omgeschakeld naar de softwareontwikkeling: “Dat bevalt me gewoon veel beter.” Het vijftal heeft zich ook snel ingeschreven voor de Duitse taalles, die elke dinsdag vanaf 14 uur plaatsvindt.

De gasten uit Nederland maken een tevreden indruk. Ook de medewerkers van Orgadata ervaren het contact met de stagiairs als zeer prettig: “Dikwijls wisselen we vakkennis uit met de stagiairs van Orgadata,” zegt Frank.

Bij Orgadata hebben de stagiairs uit Winschoten eerst de basis van de programmering geleerd. In de tussentijd moet de docent Christoph Sanojka enkel nog als coach fungeren. De jong volwassenen werken veel zaken als groepswerk in een project uit dat ze zelf bedacht hebben: “Ons idee heeft met de software van Orgadata te doen,” legt Robin uit. Meer willen zijn collega’s en hij niet verraden. “Wij willen ons afsluitend project aan het einde van de stage in de firma voorstellen.”

Overigens ondersteunt het district Leer de samenwerking van het softwarenetwerk met de school ‘Campus Winschoten’. Het pilootproject wordt financieel ondersteund met middelen uit een EU-programma. Daarvan worden de verplaatsingskosten van de scholieren en hun Duitse lessen betaald.