Unilever 2.0 volgens EHA

De keus van Unilever om het internationale hoofdkantoor terug te verplaatsen naar Rotterdam was voor Ector Hoogstad Architecten (EHA) aanleiding om opnieuw na te denken over de toekomst van het gebouw aan het Weena.

Volgens EHA kan het oorspronkelijke concept van Jan Hoogstad uitgroeien van een relatief traditioneel kantoorgebouw tot een innovatief hedendaags kennislandschap en een eigentijds toonbeeld van duurzaamheid. Hoogstads oorspronkelijke idee was een glazen kubus met daarin een kruisvormige kantoorplattegrond. Op de hoeken van het gebouw zouden grote glazen serres met beplanting een bijdrage leveren aan een duurzaam, aangenaam en gezond binnenklimaat.

Dat idee zou – vertaald naar deze tijd – tot een spectaculair resultaat kunnen leiden; een gebouw dat ineens op een treffende manier recht doet aan de ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen van Unilever. Het energieverbruik kan zeer sterk kunnen worden gereduceerd, de ruimtelijke kwaliteit kan sterk worden vergroot en voor meer vloeroppervlak kan het gebouw zelfs worden ‘ingebreid’. Met prachtige groene tuinen vormt het dan een oase in de steenachtige omgeving van het Weena. Kortom, volgens Ector Hoogstad Architecten hét ontwerp voor Unilever 2.0.