Unieke gevel voor parkeergarage Amphia ziekenhuis

Parkeergebouw, Parkeergarage Amphia Ziekenhuis Breda Ontwerp: Wiegerick Architecten Arnhem Gevel_Alumet Etten Laur

170510_031

Een 5-laagse parkeergarage op het voormalig Jeka-terrein aan de Molengracht in Breda markeert de overgang van de drukke verkeerszone naar het rustige entreegebied van het nieuwe Amphia ziekenhuis. De garage is met zijn unieke gevel een eyecatcher van jewelste. Anders dan in het bestek voorgeschreven zijn de gevels omwille van de levensduur en lange garantietermijn uiteindelijk in geanodiseerd aluminium uitgevoerd in de kleur AluBronze in plaats van gecoat staal.

De specifieke doelgroep vraagt om bijzondere aandacht in het ontwerp, zo schetst Wiegerink Architecten, verantwoordelijk voor het ontwerp van de garage. Overzichtelijkheid, korte looplijnen, éénrichtingsverkeer en uitsluitend schuinparkeren leidt tot betere doorstroming en meer parkeergemak. De architectuur sluit thematisch aan bij het ziekenhuis, maar door toepassing van een lichte, industriële schil ontstaat een duidelijk verschil in functionaliteit. Variatie in transparantie zorgt vanuit elk standpunt voor een ander beeld. Hoewel de gevel complex oogt, is hij opgebouwd uit één driehoekig element. Door dit element op de belangrijke plaatsen in de gevel te spiegelen worden de in- en uitgangen gemarkeerd. Dankzij de opbouw van de gevel volstaat bovendien natuurlijke ventilatie.

Corrosie uitgesloten
Oorspronkelijk stond in het bestek een gevel in staal met een coating systeem beschreven, zegt Remco Baartmans van Alumet. “Om te kunnen voldoen aan de lange garantietermijn, de parkeergarage wordt door het Amphia ziekenhuis gehuurd voor een periode van dertig jaar, is gekozen voor een alternatief in de vorm van een aluminium gevel in combinatie met anodisatie. Op anodiseerwerk is immers corrosie uitgesloten, tenzij in zeer uitzonderlijke omstandigheden. Blaasvorming, afschilveren, filiforme corrosie komen op anodiseerwerk niet voor. De LCA is langer dan tachtig jaar en de gekozen kleur AluBronze is een kleur die 100% UV bestendig is. Kortom, alle redenen om over te gaan op aluminium in combinatie met anodisatie, de natuurlijke bescherming van aluminium.”

De nieuwe parkeergarage sluit aan op de uitstraling en ambitie van de uitbreiding van het Amphia Ziekenhuis. De parkeergarage bestaat uit een begane grondvloer en vier verdiepingen met in totaal ruim 900 overdekte parkeerplaatsen. Sinds 31 augustus 2016 parkeren bezoekers en patiënten in de nieuwe garage, waarvoor ze zelfs online een plekje kunnen reserveren.