Prins Claus Conservatorium met gouden randje

Vandaag is het Prins Claus Conservatorium officieel geopend. BDG architecten heeft het oorspronkelijk naar binnen gerichte gebouw getransformeerd naar een open gebouw van internationale allure. Het gebouw voldoet aan de hoge akoestische voorwaarden én is tegelijk aardbevingsbestendig uitgevoerd.

Het klassiek reliëf van het gebouw aan de straatzijde verwijst volgens de architect naar de pandjes die er vroeger stonden, met daarboven een moderne gevel met geelgouden tinten die het gebouw letterlijk en figuurlijk een gouden randje geven. Er is veel glas gebruikt, zodat aan de buitenkant zichtbaar is wat er binnen gebeurt.

Het leek haast onmogelijk: een gebouw ontwerpen dat aan akoestische voorwaarden voldoet en tegelijkertijd bestand is tegen aardbevingen. Want voor geluidsisolatie tussen ruimtes is massa noodzakelijk. Terwijl een aardbevingsbestendig gebouw juist een flexibele constructie nodig heeft. Er is gekozen voor een speciale constructie met vloeren en dragende muren die kunnen meebewegen met een beving.

De twee concertzalen, de oefenruimtes en het café zijn in een doos-in-doosconstructie gebouwd. Deze staan als losse dozen met rubberen veren op de vloer en zijn ingepakt in dikke lagen isolatiemateriaal. Omdat de muren in die ruimtes relatief licht zijn en nergens de constructie raken, is het gelukt om het conservatorium aardbevingsbestendig te bouwen én de akoestische kwaliteit te realiseren, zo laat de architect weten.