Nieuwe archiefbewaarplaats Stadsarchief Amsterdam

De nieuwe archiefbewaarplaats van het Stadsarchief Amsterdam wordt ontwikkeld door cepezed. Het project behelst een Design, Build & Maintain-opdracht waarvoor het architectenbureau samenwerkt met BAM Bouw en Techniek.

De archiefbewaarplaats wordt een aanvulling op het Stadsarchief in het vermaarde gebouw De Bazel aan de Vijzelstraat. Daar blijft het publiek welkom voor onderzoek en tentoonstellingen. Het nieuwe depotgebouw verrijst in Amsterdam-Noord en telt 3.000 m² en ruim 45 kilometer aan archiefplanken.

De uitstraling van de archiefbewaarplaats wordt volgens het architectenbureau stoer en robuust. Het abstracte volume met zijn donkere kleur geeft niet prijs wat het bevat, maar met zijn zorgvuldige detaillering ontstijgt de bewaarplaats het karakter van de industriële loods. Het plan zet in op het minimaliseren van materiaalgebruik, efficiënt beheer en onderhoud en duurzaamheid.

De archiefbewaarplaats zal jaarlijks minimaal evenveel primaire energie opwekken als nodig is voor de bedrijfsvoering. Voor deze duurzame energieopwekking worden zowel op de gevel als op het dak PV-panelen geplaatst.