Innoceal neemt leidende rol op zich bij luchtdicht bouwen

 

Luchtdicht bouwen is ontzettend belangrijk, want het waarborgt de gezondheid van gebouwgebruikers. Bouwspecialist Innoceal is gespecialiseerd in het naadloos afdichten van gebouwen. De onderneming uit het Belgische Hasselt neemt daarbij graag de voortrekkersrol op zich en bekijkt met alle betrokken partijen hoe de klus zo optimaal mogelijk geklaard kan worden. Managing director Jim Wuyts legt uit hoe het bedrijf dat doet.

Innoceal neemt graag de leiding voor wat betreft het gegeven luchtdicht bouwen op zich. “Dat gebeurt al in het voortraject waar we op basis van plannen en detailleringen met alle betrokken partijen om tafel gaan zitten. Ook tijdens de bouw blijven we continu in gesprek met de aannemer en onderaannemers,” stelt Wuyts. “Door een tussentijdse blowerdoortest en een luchtlekkageonderzoek uit te voeren, kunnen we nog voor de start van de definitieve afwerkingsfase de eis al veiligstellen en indien nodig alsnog correcties aanbrengen.”

Door het aannemen van een adviserende rol onderscheidt de bouwspecialist zich van de concurrentie. “Veel partijen in de markt nemen enkel een uitvoerende rol op zich, waarbij de aannemer aangeeft wat er dient te gebeuren. Wij denken actief met de klant mee,” stelt Wuyts. “Innoceal kijkt van meet af aan naar materiaalkeuze en bouwtechnieken, adviseert waar kwaliteitsverbetering mogelijk is en op welke vlakken men kan besparen.”

Duurzaam dampdicht
Wuyts kan het belang van correct luchtdicht bouwen niet genoeg benadrukken: “Momenteel wordt deze bouwmethode nog teveel bekeken als een extra last of kost, maar de effecten van een minderwaardige luchtdichting zijn aanzienlijk.” Luchtdichting betekent volgens de de managing director eigenlijk het ‘duurzaam dampdicht afdichten van (toekomstige) kieren’. “Doordat we momenteel in de fase zitten waarbij de eisen aanleunen bij de strengste condities, betekent elk lek of het gebruik van ongepast materiaal in de sterk geïsoleerde gevels een bouwfysisch risico op vocht. Daarboven gaan hierdoor de ventilatiesystemen niet optimaal werken waardoor het risico op schimmels en een ongezond binnenklimaat alleen maar groter wordt.”

De materiaalkeuze is ook een aandachtspunt voor Innoceal. “Wij werken merkonafhankelijk, waarbij we steeds oplossingen gebruiken die het meest geschikt zijn voor de specifieke situatie. Kwaliteit en resultaat staan daarbij altijd bovenaan. Onze resultaatgerichtheid en de rol die we opnemen in het bouwproces maakt dan ook dat geen enkele eis ons te streng is.


Voor meer informatie verwijzen wij u door naar de website van Innoceal Meer informatie