Afwisselende patronen op geanodiseerd aluminium composiet

 

Alumet heeft met 24 anodiseerkleuren het breedste kleurassortiment voor de gevelbouw in Europa. Tijdens Architect@Work in Kortrijk Xpo zet het anodiseerbedrijf Panelox in de schijnwerpers, een aluminium composiet paneel met een uniek 3D-effect dankzij de combinatie van etsen en anodiseren. Remco Baartmans van Alumet geeft ons alvast een voorproefje.

De vraag van de architect houdt niet op bij nieuwe kleuren, ook afwisselende patronen worden gevraagd, weet Baartmans. “Het etsen en het maken van patronen op gebouwen en interieurs is van oudsher een fenomeen afkomstig uit het Midden-Oosten, India en China. We zien dat nu ook in Europa meer vraag komt naar gevels met afwisselende patronen, maar wel met oog voor duurzaamheid. Met Panelox beantwoorden wij aan die vraag. We hebben bestaande technieken gecombineerd op aluminium composiet panelen. Composiet panelen zijn extreem vlak, maar toch licht van gewicht. Na infrezen aan de rugzijde zijn ze eenvoudig te vouwen tot complexe vormen.”

Alumet-3

Panelox aluminium composiet panelen zijn opgebouwd uit twee lagen aluminium van 0,5 millimeter dik met een onbrandbare mineraal kern (FR). Als basis wordt een topmerk composiet gebruikt van Larsson of Alucobond, dat als vlakke plaat wordt ingekleurd, geëtst. De oppervlaktebehandeling bestaat uit een anodiseerlaag. “Dit in tegenstelling tot de meeste composiet panelen in de markt, die worden gelakt,” benadrukt Baartmans. “De anodiseerlaag kan uit twee verschillende kleuren worden samengesteld. Dit is een uniek element van Panelox. Bij geen enkel ander merk is dit mogelijk. Bovendien is het mogelijk te spelen met een matte of glanzende kleur. Door een combinatie te maken ontstaat een lichtspel in reflectie.”

Alumet-4

Het eerste project dat met Panelox is uitgevoerd is het Oman Convention Exhibition Centre in Musqat. “Hiervoor hebben wij 3.600 m2 aan Panelox basismateriaal geleverd dat op locatie is gezet tot panelen. Het grote voordeel is immers dat Panelox vlak wordt geproduceerd en zich zodoende eenvoudig laat verschepen.” Baartmans verwacht dan ook veel van het unieke concept in het buitenland. “Dit jaar zullen we het materiaal op zes Europese beurzen aan het grote publiek laten zien. De aftrap is in Kortrijk. Overigens is ook in Nederland een project met Panelox in aantocht. Baartmans: “We staan in het bestek van gebouw Bright, een in het hart van het oude Rotterdam. Hier ontwikkelt Tangram Architecten een 70 meter hoge woontoren voor studenten en starters. De gevel zal straks uit 6.000 m2 aan Panelox panelen bestaan.”

 Alumet staat op stand nummer 144 tijdens Architect@Work op 27 en 28 april in Kortrijk Xpo.