Siniat anticipeert op houtskeletbouw met ontwerpgids

Duurzaam werken neemt de overhand in de bouwsector. Niet vreemd dat steeds vaker de keuze valt op houtskeletbouw. Die toepassing vermindert immers de ecologische voetafdruk van een gebouw. Om beslagen op de bouwplaats te komen, hebben Siniat (gips- en vezelcementplaten) en Promat (passieve brandbescherming) een ‘Ontwerpgids Houtskeletbouw’ samengesteld.

Alle ervaring van de voorbije jaren, alle relevante testen en de meest voorkomende constructies uit de praktijk zijn in de ontwerpgids opgenomen. In de gids is veel aandacht besteed aan de toepassingen van vezelcement-, gips-, en calciumsilicaatplaten. Die vinden steeds vaker hun weg naar nieuwe en innovatieve houtskeletbouwconcepten. Zowel Siniat als Promat geeft hiermee een antwoord op het multidisciplinaire bouwtechnische vraagstuk. “De toepassingen zijn ook systeemgaranties op de prestaties van de bouwdelen van houtskeletbouw”, zegt Michiel van Dijk van Siniat.

Voordelen
Gebruikers van de ‘ontwerpgids’ stuiten al snel op de voordelen van skeletbouw. Ook wordt dieper ingegaan op de algemene eisen en de wetten ten aanzien van de belangrijkste prestaties en de producten die gepositioneerd worden. Verder vindt de gebruiker alles over invulgevels, vliesgevels, en meerdere types scheidingswanden, dragend en niet-dragend. Per bouwelement is er een samenvattende tabel gemaakt van de mogelijke opbouwen, aangevuld met een technisch systeemblad per opbouw. De presentatie verschaft zowel inzicht in de constructies met Siniat en Promat en enkele systemen met een combinatie van beide merken.

Kostentechnisch
Van Dijk: “Skeletbouw, zowel houtskeletbouw als metaalskeletbouw, leent zich tot een hoge thermische isolatie: de tussenruimtes in de spouw kunnen volledig gevuld worden met isolatiemateriaal. Bij eenzelfde wanddikte kunnen hogere isolatiewaarden worden gehaald in vergelijking met de traditionele massieve bouw.” Prefabricatie, de snelheid van plaatsing en de droge bouwmethode, waardoor de bouwtijd aanzienlijk kan worden verkort, zijn andere voordelen. Dat alles zonder in te leveren op de ontwerpvrijheid.

Veelzijdig
Houtskeletbouw leent zich voor renovatie-/uitbreidingsprojecten (uitbuiken) en in het bijzonder voor de bouw van extra verdiepingen op een bestaand gebouw (optoppen). Een skeletbouwconstructie is namelijk veel lichter dan een traditionele constructie. Het is duidelijk dat bouwprofessionals en particulieren bij publieke gebouwen, utiliteitsbouw, grotere projectbouw, en bij residentiele en zelfs multiresidentiele gebouwen kiezen voor kostentechnisch interessante oplossingen van Siniat en Promat bij houtenskeletbouw en metaalskeletbouw.

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar SiniatMeer informatie