Zes biljoen euro nodig voor wereldwijde energietransitie

Om de opwarming van de aarde binnen de 1,5 graad te houden, is wereldwijd onder andere een investering nodig van zeker zes biljoen euro in hernieuwbare energie. Dat komt neer op zeven procent van het wereldwijde bruto binnenlands product. Het geld moet onder meer worden gebruikt voor uitbreiding van de netwerken, maar ook gestoken worden in energietechnologie. Dat becijferde advies- en ingenieursbureau Arcadis.

Als de overgang goed verloopt zal de energierekening van consumenten op termijn ook dalen. Arcadis hoopt dat het rapport helpt om de discussie rond de energietransitie vorm te geven. Ook moet het een gevoel van urgentie creëren in de politiek en in de energiesector.

Volgens Arcadis bevestigt het rapport dat de wereld de ambitie om uitstootneutraal te worden niet haalt, als de mondiale energiesector er niet in slaagt snel koolstofvrij te worden en zijn duurzame opwekkingscapaciteit vergroot. Volgens het adviesbureau is er een sleutelrol voor de energiesector. Alle landen in dit rapport zouden hun emissies in de energiesector tegen 2029 moeten halveren, de meeste van hen binnen de komende vier jaar.

Volgens het klimaatrapport van VN-panel IPCC is opwarming van de aarde met minder dan 1,5 graad al niet meer haalbaar. Daarnaast is het stijgen van de zeespiegel onomkeerbaar. Evengoed is een sterke vermindering van de CO2-uitstoot en van andere broeikasgassen essentieel om de klimaatverandering te beperken. (ANP)