Vrije vormen in vezelcement

Vele jaren was het voormalige Cembrit de specialist in vezelcement gevelproducten in alle vormen, soorten en maten. Sinds de officiële inlijving door Swisspearl eerder dit jaar is het productgamma nog veel verder uitgebreid en biedt de groep maximale designvrijheid voor de architect. Daar willen we natuurlijk meer van weten.

Het Deense Cembrit werd op 23 maart 2023 officieel omgedoopt tot Swisspearl. Het doel van de Zwitserse eigenaars is –  om het kwalitatieve merk verder wereldwijd te ontwikkelen met een omvangrijk en uniek productportfolio. “Swisspearl is de Rolls-Royce onder de vezelcementproducten”, zegt marketingmanager Yves Fordel. “Ze zijn over de hele wereld actief, maar hadden weinig tot  geen expliciete vertegenwoordiging in de landen. Met de overname van Cembrit zijn daar heel wat lokale salesorganisaties in en buiten Europa bijgekomen. Samen vormen we nu een internationaal team met wereldwijd zo’n 2.500 medewerkers.”

Funky vormen
Het Swisspearl-gamma strekt zich uit van innovatieve producten voor de gevel en het dak, alsmede functionele bouwplaten en allerhande tuinproducten in vezelcement. “En dat allemaal van zeer hoge kwaliteit”, stelt Fordel. “Het nieuwe gevelassortiment combineert het beste van twee werelden.” Wat te denken van de Patina-plaat “die volop artistieke vrijheid naar afwerking toe biedt. Zo is het mogelijk om een afbeelding op een plaat te zandstralen tot op de mm nauwkeurig of multi-panel, waarbij je één afbeelding uitvergroot tot meer dan 30 meter groot over de hele façade. Aan de andere kant, kunnen we ook afbeeldingen in de plaat frezen of door middel van perforeren kleine gaatjes creëren, bepaalde schuurrichtingen voorzien, al dan niet met een reflectieve coating of een plaat zelfs in de gewenste ‘free form’ plooien. Met dat laatste kunnen we de meest onmogelijke funky vormen realiseren in vezelcement, zoals toegepast bij een supermarkt in Zwitserland.”

Technisch geavanceerd
Behalve een ongeëvenaarde esthetiek zijn de vezelcementproducten van Swisspearl ook technisch geavanceerd. “Onze producten kunnen via een in eigen huis ontwikkelde techniek door middel van onze Sigma-8 pro blind-mechanisch worden bevestigd”, zegt Harold van Coesant, accountmanager bij Swisspearl. “Dat is op zich niet nieuw, maar omdat we het als één uitgedacht systeem op de markt brengen -de plaat, inclusief ankers die we zelf hebben ontwikkeld- ligt de garantie ook bij één partij. Ook is het volledig opgenomen in onze zeer gedetailleerde verwerkingsvoorschriften van A tot Z voor een gegarandeerd kwalitatief hoogwaardig eindresultaat. Tot in lengte van jaren. Onze panelen zijn ook in verschillende systeemtoepassingen brandwerend end-use getest. Want vezelcement levert een belangrijke bijdrage aan het verhogen van de brandveiligheid van een gevel.”

Ongeacht wat voor een ontwerp een architect voor ogen heeft, Swisspearl kan die (complexe) vraagstukken beantwoorden, zowel esthetisch als technisch.

 

Voor meer informatie over Swisspearl Meer informatie