Vorig jaar veel minder kantoren omgebouwd tot woning

Veel minder kantoren zijn vorig jaar omgebouwd tot een nieuwe woning, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daardoor daalde het totale aantal panden dat is omgebouwd tot woongebouw voor het eerst sinds 2015 tot onder de 10.000. Kantoren maken een groot deel uit van alle verbouwingen van panden tot een woning. Ook oude scholen, zorglocaties en winkels worden soms omgebouwd tot nieuwe woningen.

In Nederland moeten er de komende jaren veel meer nieuwe huizen bij worden gebouwd om het tekort aan woningen op te lossen. Maar het bouwen van nieuwe huizen duurt tegenwoordig langer dan voorheen door onder meer de stikstofproblematiek en personeelstekorten. Vorig jaar waren volgens het CBS 3100 huizen een voormalig kantoor, dit is 30 procent minder dan het jaar daarvoor.

In totaal zijn vorig jaar 9565 panden veranderd in woningen. Daarmee is een op de tien nieuwe huizen een omgebouwd pand. Gebouwen als een school of een zorglocatie werden wel iets vaker een woongebouw. Omgebouwde panden waren vaak wel wat groter dan de jaren daarvoor, al zijn getransformeerde huizen nog steeds relatief klein, stelt het CBS. De meeste waren namelijk kleiner dan 75 vierkante meter. (via ANP)