Verticaal groen voor eerste circulaire woongebouw in Venlo

In de buurt Maaswaard in Venlo, pal naast het duurzame Stadskantoor, siert een prachtig gebouw de skyline. Het is een wooncomplex met 95 zelfstandige appartementen en het eerste circulaire woongebouw van Venlo. De groene gevel is getooid met zeven verschillende plantsoorten, verspreid over 97 m2, middels het gepatenteerde MobiPanel systeem van Mobilane.

De gemeente heeft haar duurzaamheidsambities in 2020 in kaart gebracht en deze zijn vervolgens door Kraaijvanger Architects vertaald naar een schetsontwerp, wat resulteerde in dit bijzondere circulaire woongebouw. De nieuwe woningen zijn tegen het stadskantoor aan gebouwd. Het gebouw is een circulaire weerga van dit Cradle to Cradle overheidsgebouw, maar dan op het niveau van wonen: comfortabel, ambitieus en volgens biophilic design. Het woonprogramma bestaat onder meer uit 80 tweekamerappartementen en 15 studio’s. Om de nieuwbouw naadloos aan te laten sluiten op het bestaande stadskantoor werd met hetzelfde materialenpalet gewerkt, bestaande uit hout, aluminium en beton (deels gerecycled). Het woongebouw is ook voorzien van groene gevels. Hiermee wordt de natuur als het ware in delen van het woongebouw geïntegreerd en wordt er ook een plek voor vogels, insecten en andere diersoorten gecreëerd.

MobiPanel is speciaal ontwikkeld om toekomstbestendig en duurzaam bouwen nog toegankelijker te maken. Het systeem is ontwikkeld vanuit de circulaire gedachte. Alle componenten zijn daarom demontabel, remontabel en recyclebaar. De plantcassettes zijn voorzien van twee ruime sleuven voor planten van diverse afmetingen. Het MobiPanel groene gevelsysteem leent zich hierdoor voor een breed scala aan planten. De planten nemen water op uit de interne waterbuffering via een capillair microvezeldoek. Een geautomatiseerd irrigatie- en drainagesysteem zorgt voor een evenwichtige watervoorziening en efficiënt waterverbruik in de groene gevel.