Utrecht wil met eigen fonds huizen betaalbaar houden

Utrecht wil een eigen fonds opzetten dat huizen gaat aan- en verkopen die voor middeninkomens betaalbaar zijn en blijven. De gedachte achter dat fonds is dat het niet genoeg helpt om betaalbare nieuwe woningen bij te bouwen. Dat meldt Trouw.

Via het ‘fonds betaalbare koop’ wil Utrecht greep krijgen op de doorverkoopprijs, om woningen voor een veel langere tijd betaalbaar te houden. Met geld uit dat fonds kan de gemeente huizen aankopen om ze aan woningzoekenden te verkopen, onder de voorwaarde dat de koper bij vertrek dat huis weer terugverkoopt aan dat fonds. Het fonds bepaalt dan niet alleen opnieuw de prijs, maar ook aan wie het huis doorverkocht wordt: opnieuw aan middeninkomens.

Utrecht is de eerste van de grote steden die een eigen fonds aankondigt. Dat wil de stad opzetten samen met woningcorporaties, bouwbedrijven, beleggers en ontwikkelaars, en liefst ook met Rijk en provincie. “Hoe meer partijen, hoe meer slagkracht,” zegt wethouder wonen Kees Diepeveen. “Er is tenslotte een fors startkapitaal nodig en ook een stevige buffer.”