Trend naar meer textuur in de gevel

IGP-LivingSurfaces-concrete look - Auer Weber Architekten - LabCampus GmbH

De tijd van het standaard gladde gevelbeeld is voorbij. Architecten kiezen overduidelijk voor meer textuur in de gevel. Dat merkt Erwin Kleuters, Managing Director bij IGP Benelux, als geen ander. “Fijnstructuren zijn nog altijd populair, maar we zien een duidelijke tendens in de wat grovere en ruwere structuren. Daarnaast durft men gerust garanties die oplopen tot 25 jaar te vragen op kleur- en glansbehoud. Een tendens waar we met IGP Powder Coatings stevig op inzetten.”

Kleur en vooral beleving zijn vandaag de dag belangrijke pijlers waarop de keuze voor een bepaald poeder wordt gebaseerd, zegt Kleuters. “Kortom, bij voorkeur net even anders dan de gebruikelijke, gladde uitstraling van een poedercoating. Onze LivingSurfaces-poeders zorgen bijvoorbeeld al voor meer dynamiek in de gevel vanwege de verschillende natuurgetrouwe patronen die hiermee te realiseren zijn, zoals een steen- en betonachtige uitstraling of de populaire cortenlook. Ook onze DURA®xal poeders met microtextuur brengen meer dynamiek in het gevelbeeld door de ultradiepe, matte uitstraling. De coating voelt fluweelachtig aan, is uitermate krasbestendig en momenteel in de klassieke ‘anodiseerkleuren’ zoals koper en brons uiterst populair. DURA®xal is overigens verkrijgbaar in alle RAL- en NCS-kleuren.”

IGP-LivingSurfaces-stone look – Lincoln Square – PLP Architecture. Foto: Nathaniel Moore

Meer doen met minder
Duurzaamheid is een actueel thema binnen IGP Powder Coatings. “Onze focus ligt op reduceren van het gebruik van primaire grondstoffen en pigmenten. Daarmee hebben we al de nodige successen geboekt, maar we zijn er nog niet”, erkent Kleuters. “Het vormt dan ook de rode draad in onze productontwikkeling. Een mooi voorbeeld daarvan is de RAPID-serie, een poederreeks die bij een veel lagere temperatuur (125 in plaats van 180 graden Celsius) en op een korter tijdsbestek van slechts enkele minuten (4 in plaats van 10 minuten) te verwerken is. Zeker met de huidige gasprijzen biedt de RAPID-serie een significante bijdrage aan het verlagen van de kosten van het productieproces.” Uniek zijn ook de poedercoatings met conductieve eigenschappen. “Men verwacht steeds meer van een coating. Niet enkel als het gaat om langdurig kleur- en glansbehoud, maar er wordt meer en meer gekeken naar het functionele aspect zoals het afvloeien van stroom (statische elektriciteit) of het doden van bacteriën. De vraag naar coatings met een antibacteriële werking is door corona enorm gestegen.”

Om behalve de esthetische aspecten ook alle technische-, functionele- en duurzaamheidseisen te kunnen coveren, wordt IGP Benelux volgens Kleuters steeds vaker in het voortraject ingeschakeld. “We zitten veel eerder met een architect en gevelbouwer om tafel om invulling te geven aan al die wensen. Een positieve ontwikkeling en in mijn ogen de enige manier om een kwalitatief hoogwaardig eindresultaat te bereiken.” Benieuwd naar de vele mogelijkheden met meer dan 16.000 kleuren? Vraag de nieuwe inspiratiebox aan via IGP Benelux bv te Zwolle.

 

 

 

 

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar IGPMeer informatie