Topman pleit voor meer woningbouw buiten grote stad

Nederland moet dringend meer woningbouw toelaten buiten de grote stad, bijvoorbeeld aan de rand van Almere waar veel ruimte is. Daarvoor pleit topman Ruud Joosten van BAM. “Er wordt nu vooral binnenstedelijk gebouwd. Dat zijn vaak kleine projecten met bijvoorbeeld maar dertig woningen.” Volgens Joosten zijn er juist grote projecten nodig.

Het is een oproep die vaker klinkt en waar in politiek Den Haag ook wel interesse. Maar BAM heeft niet de indruk dat er heel veel gebeurt. “Er gaat ook grote vertraging plaatsvinden door de val van het kabinet”, voorziet Joosten. Hij is bang dat grote investeerders woningbouwplannen uitstellen omdat bijvoorbeeld duidelijkheid over beleid voor de huurmarkt langer op zich laat wachten.

Demissionair woonminister Hugo de Jonge maakte eerder wel omvangrijke woningbouwafspraken met alle twaalf provincies. Maar die provincies én gemeenten moeten de afspraken verder uitwerken in regionale woondeals. Daar loopt het spaak, geeft Joosten aan. “Er moet wel politieke wil zijn op lokaal niveau.” Het duurt vaak lang om vergunningen te krijgen. Er wordt gesteggeld over bestemmingsplannen en bezwaarprocedures zorgen voor extra vertraging.

Joosten stelt dat er vaart nodig is om er jaarlijks 100.000 woningen bij te krijgen, zoals het kabinet graag wil. Nu komt Nederland bij lange na niet aan dat aantal; de cijfers gaan juist omlaag. BAM wist in de eerste helft van dit jaar nog geen 500 woningen te verkopen, tegen meer dan 850 in dezelfde periode vorig jaar. De afname komt ook door de recente dip in de huizenmarkt. Die wijt Joosten vooral aan de gestegen hypotheekrente en hoge inflatie. In juni en juli zag BAM wel al een kleine opleving van de woningverkopen. BAM schat over heel dit jaar op zo’n 1.500 verkochte huizen uit te komen, ongeveer een kwart minder dan in 2022.

De gewenste 100.000 woningen per jaar kunnen niet door alleen BAM worden gerealiseerd, benadrukt Joosten. Het bedrijf zou wel zijn woningproductie komende jaren kunnen verdubbelen als er meer bouwlocaties komen, aldus de topman. Joosten ziet de woningmarkt nog steeds als speerpunt voor zijn bedrijf, want het tekort aan huizen blijft groot. “De huizenbouw komt op gang. Niet volgend jaar maar daarna”, voorspelt hij. “Dan worden er misschien niet meteen 100.000 woningen in een jaar gebouwd, maar die ‘uptick’ die komt er.” (via ANP)