Sterkste stijging huizenprijzen in 40 jaar

De Nederlandse huizenprijzen gaan door het dak. Volgens het CBS overtrof de prijstoename in januari die van december. En in die maand was al sprake van de sterkste prijsstijging in meer dan veertig jaar.

Voor een bestaande koopwoning moest gemiddeld bijna 435.000 euro neergeteld worden. Dat is dik 21 procent meer dan in januari vorig jaar en de sterkste toename sinds het statistiekbureau in 1995 begon met het in de huidige vorm bijhouden van de cijfers.

Een vergelijking die verder teruggaat in de tijd is lastiger. Dan ben je al gauw aangewezen op oude gegevens die alleen per kwartaal zijn geregistreerd. De laatste keer dat er in een kwartaal sprake was van een hogere prijsstijging dan afgelopen maand, was in de jaren zeventig toen de overheid het kopen van een huis erg stimuleerde.

CBS-econoom Peter Hein van Mulligen zegt dat de sterke prijsstijgingen van de laatste tijd samenhangen met de lage hypotheekrentes. Daardoor kunnen mensen makkelijk veel geld lenen voor het kopen van een huis. Inmiddels lopen de hypotheekrentes wel weer wat op, maar de effecten daarvan zijn volgens Van Mulligen nog niet in de cijfers te zien. (via ANP)