Start verkiezing BNA Beste Gebouw van het Jaar 2022

De 17e editie van BNA Beste Gebouw van het Jaar – dé architectuurprijs van Nederland – is vandaag gestart. Architecten en opdrachtgevers zijn uitgenodigd om hun beste gebouw – in gebruik genomen in 2021 – in te zenden tot 7 maart. De juryvoorzitter is Barbara Baarsma, hoogleraar Toegepaste Economie aan de UvA en directeur Rabo Carbon Bank.

Met de Beste Gebouw-verkiezing wil de BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus, sinds 1842) de meerwaarde zichtbaar maken van architectuur voor mens en maatschappij. De prijs is dan ook vooral bedoeld voor opdrachtgevers en gebruikers. BNA-directeur Fred Schoorl: ‘De prijs gaat niet naar de beste architect of het mooiste gebouw, maar naar het beste gebouw met de meeste waarde voor opdrachtgever en gebruikers.” Vorig jaar was het Van der Valk hotel Zuidas het Beste Gebouw van Nederland.
Architecten en opdrachtgevers zijn uitgenodigd om hun beste gebouw – in gebruik genomen in 2021 – op www.gebouwvanhetjaar.nl in te zenden tot 7 maart. De jury zal deze editie, in het verlengde van de categorieën, extra letten op de ecologische waarden die bij de ingezonden gebouwen worden geclaimd.