
Al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw begeleidt Modulex mensen op een efficiënte manier door gebouwen. De flexibele bewegwijzeringsoplossingen waren destijds revolutionair. En nog altijd is het van oorsprong Deense bedrijf als de wereldwijd marktleider in signalisatie en wayfinding in gebouwen. Johan Lambrechts van Modulex België gunt ons een kijkje in de ‘keuken’.
Modulex is ontsproten uit het brein van de eigenaar van de Lego Group. “Het was destijds het allereerste flexibele bewegwijzeringsysteem ter wereld”, zegt Lambrechts. Inmiddels staat het bedrijf op eigen benen en zijn er vestigingen over de hele wereld, maar de belangrijkste fabriek ligt nog steeds in Billund. “Onze core business is bewegwijzering van A tot Z. Bij voorkeur worden we al in een vroeg stadium ingeschakeld waarbij we samenzitten met de architect om het grafische ontwerp door te nemen en de materiaalkeuze af te stemmen tot aan de montage en implementatie. Dat gaat van signalisatie met tekst en cijfers, pictogrammen, lichtreclames, digitale signing en zelfs grafische toepassingen zoals prints op glas en wanden.”
Totaalplaatje
Modulex is in vrijwel alle segmenten actief, maar de grootste focus ligt op gezondheidszorg en corporate. “We doen veel lokale projecten vanuit België, maar ook wereldwijde projecten. Zo zijn we nu voor Pfizer bezig om wereldwijd overal dezelfde signalisatie door te voeren”, zegt Lambrechts trots. “We worden steeds vaker gevraagd om projecten van begin tot eind in handen te nemen, en in sommige gevallen zelfs de huisstijl mee op te maken. Hoe eerder we betrokken worden, hoe beter we onze expertise kunnen inzetten en hoe beter de signalisatie en bewegwijzering geïntegreerd kan worden in het totaalplaatje. In een vroeg stadium kunnen we vaak toffe oplossingen bedenken die in een latere fase niet meer of lastig te realiseren zijn.”
Braille en tactile
Kijkend naar de trends, dan ziet Lambrechts een toenemende belangstelling voor braille en tactile (met reliëf). “Een fenomeen dat duidelijk is komen overwaaien uit Amerika”, zegt hij. “Daar is het namelijk al jarenlang verplicht. De signalisatie in alle openbare gebouwen is daar voorzien van braille. Dat komt in Europa ongetwijfeld ook. Zo zijn we pas gestart met het vervangen van de signalisatie in een ziekenhuis in Leuven dat voortaan ook met braille en reliëf wordt uitgevoerd.” Een andere tendens waar Modulex op inzet is sustainability. “Met ons systeem snijdt het mes eigenlijk aan twee kanten. Het is enerzijds heel modulair, dus gemakkelijk aanpasbaar zonder dat je het hele systeem moet vervangen. Tegelijkertijd experimenteren we met een nieuw basismateriaal. Momenteel is dat meestal nog gelakt aluminium, maar we werken ook steeds meer met een alternatief: Etromit oftewel geperst hout (zaagsel).”
Digitale wayfinding
Tot slot heeft Lambrechts wat bedenkingen bij de huidige toepassingen van digitale wayfinding. “Er is nog geen Google Maps voor binnen”, grapt hij. “Bestaande systemen zijn quasi onbetaalbaar omdat er duizenden beacons in een gebouw geplaatst moeten worden. Andere systemen komen amateuristisch over of zijn nog niet accuraat genoeg. Terwijl de filosofie achter bewegwijzering is dat mensen de juiste informatie op de juiste plaats en op het juiste moment wordt voorgeschoteld. Dat lukt momenteel digitaal nog niet helemaal. Waar digitale middelen wel goed voor zijn, is bijvoorbeeld een interactief bord bij een vergaderzaal of in een wachtzaal. Daar heeft het zin. In veel andere gevallen niet. Hoe vaak zie je niet bij bedrijven aan de receptie een groot scherm waarop zeven maanden dezelfde Powerpoint draait. Dat schiet zijn doel voorbij. Met andere woorden, pas het digitale luik daar toe waar het zijn nut heeft.”
Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Modulex