Prefab gevelarchitectuur in architectonisch beton en baksteen

Al sinds 1985 geldt Loveld als de referentie op het gebied van gevelarchitectuur in architectonisch beton en prefab elementen met baksteen en natuursteen. Gedurende de 35 jaar heeft de Belgische firma zich ondertussen ook in Nederland en Groot-Brittannië gesetteld. Een gesprek met Vincent Termote van Loveld over de vele mogelijkheden van ‘prefab gevelarchitectuur’.

Architectonisch beton zien we als de sierlijke versie van grijs beton met een veel chiquere uitstraling en veel meer variaties en afwerkingsmogelijkheden in kleur, textuur of architecturaal detail, begint Termote. “Het is daarmee wel duurder dan klassiek grijs. Dat heeft vooral te maken met de duurdere grondstoffen die worden gebruikt: natuursteengranulaat, natuursteenzand, kleurpigmenten en wit cement. Daarnaast wordt architectonisch beton onderworpen aan een uitgebreide nabehandeling: van het uitwassen van beton over zuren en stralen tot het polijsten voor een echte natuursteenlook.” Dat laatste wordt volgens Termote steeds meer gevraagd. “Onder meer vanwege de prachtige look and feel, maar ook omdat we eventuele bouwschade, scheurtjes of vervuiling zo goed als onzichtbaar kunnen wegwerken. Klassiek beton is net een spons met vele open poriën, die bij architectonisch beton door het polijsten worden dichtgezet. Naar vervuiling toe is gepolijst architectonisch beton dus een zeer interessante oplossing. De initiële investering is groter maar dat betaalt zich terug door minder frequent en veel makkelijker onderhoud.”

Triple layer
Een andere expertise waar Loveld zich op richt, is het produceren van complete sandwichoplossingen in beton: kant-en-klare gevelelementen volgens het triple layer principe. Termote: “Het gaat zelfs zover dat we niet alleen het binnen- en buitenblad voorzien, maar ook de ramen inbouwen tot zelfs de elektravoorzieningen aan toe. We proberen zoveel mogelijk werkzaamheden al in het productieproces te integreren, mooi onder geconditioneerde omstandigheden in de fabriek. Op die manier heeft de aannemer op de werf veel minder organisatie nodig. Vooral in binnenstedelijke gebieden is dat een pre, waar je in feite alleen maar de elementen als een grote mecanodoos hoeft op te bouwen. En afhankelijk van de gewenste uitstraling produceren we een buitenblad in architectonisch beton of in baksteen, natuursteen of eender welk materiaal. Dat laatste gebeurt ook gewoon in de fabriek. Steenstrips of natuursteen dat we mee instorten in het element, zodat een volledig kant- en klaar afgewerkt bouwdeel ontstaat.”

De elementen die Loveld produceert kunnen zowel vloerdragend als niet-vloerdragend worden uitgevoerd, waarbij ze een deel van het initiële casco al kunnen voorzien in de elementen. Momenteel heeft Loveld een mooi project in Amsterdam in uitvoering: twee woontorens Caritas & Fortitudo aan de Postjesweg. “We produceren hiervoor vloerdragende sandwichelementen met een buitenblad in architectonisch beton met ingestorte baksteenstrips”, zegt Termote. “Wat het complex maakt is dat we tevens in de prefabricage de stelkaders voor de bloemkozijnen verwerken die nog eens 40 cm uit het element steken. Daarvoor hebben we een vrij vooruitstrevende productietechnologie ontwikkeld voor het maken van de bekisting en tegelijk het borgen van de hoge esthetische kwaliteit.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Loveld Meer informatie