Poeders op maat

Inspelen op tendensen met poeders ‘op maat’, dat is waar poedercoatingfabrikant Protech-Oxyplast sterk in is en zich mee onderscheidt in de markt. Het bedrijf geldt als de pionier van low bake poeders en heeft nu ook een serie ‘hyper durable’ poeders in het assortiment die voldoen aan Qualicoat klasse 3. Een gesprek met sales- en marketingmanager Karl Pint over de vele mogelijkheden van poeders op maat.

Protech-Oxyplast is van origine een Gentse onderneming uit de jaren zeventig. Sinds 2004 is het bedrijf onderdeel van het Canadese Protech Group. “We positioneren ons beneden de hele grote multinationals, maar zijn een pak groter dan de lokale spelers met intussen twaalf productiefaciliteiten, waarvan tien in de Verenigde Staten/Canada en twee in Europa”, zegt Karl. “De hoofdzetel van Europa bevindt zich in Gent, maar we hebben ook een fabriek in Tsjechië. Hier wordt momenteel gebouwd aan een nieuwe fabriek die in 2023 operationeel zal zijn. Daarnaast beschikken we nog over drie R&D-centers: in Montreal, in Gent en in Strongsville.”

Hard Rock Hotel
Elke poedercoatingfabrikant is vandaag wel bezig met low bake poeders, maar ik durf wel te stellen dat wij hier pionier in zijn, vervolgt Karl. “We zijn al meer dan 14 jaar bezig met de ontwikkeling om poeder op een lage(re) temperatuur uit te moffelen. In het begin stuitten we op veel weerstand, maar vandaag de dag is het een belangrijk thema. Het levert een energiebesparing op van 20-25%. Verder merken we een toenemende vraag naar hyper durable poeders. Onze Qualicoat klasse 3 poeders zijn gebaseerd op fluorpolymeren en kenmerken zich door een zeer hoge duurzaamheid. Ze zijn tot wel dertig jaar ongevoelig voor weersomstandigheden en behouden hun glans en kleur. Omdat ze nagenoeg niet verweren, kan ook de reinigingsfrequentie naar beneden. Zeker bij grote projecten maakt dat budgettair een enorm verschil. Een mooi voorbeeld van een recent project dat met onze Qualicoat klasse 3 poeders is uitgevoerd, is het Hard Rock Hotel in Las Vegas.”

Steltloper
Op voorspraak van architecten ontwikkelt Protech-Oxyplast regelmatig nieuwe kleuren of nieuw type poeders met specifieke functionaliteiten. Karl: “Voor het Canadese Cymat dat exclusieve aluminium schuimpanelen ontwikkelt als gevel- en plafondbekleding, hebben we verschillende speciale kleuren ontwikkeld om projecten een unieke uitstraling te geven. Een mooi voorbeeld daarvan is de Steltloper in Amsterdam met 5.000 m2 van deze speciale panelen. Onze super durable poeders in metallic champagne kleur bezorgen de aluminium gevels een betonlook. Of wat te denken van het Riga Theater in Letland? Hiervoor hebben we een speciale coating ontwikkeld die de uitstraling heeft van koudgewalst staal.”

Functioneel
Behalve decoratief, kan een poeder ook heel functioneel zijn. “Zo kunnen we aan poeders een aantal functies toevoegen, zoals een improved hardness zodat de toplaag minder gevoelig is voor beschadigingen, of antislip wat resulteert in een ruwere toplaag. Dit gecertificeerde antislippoeder voldoet aan de strengste normen op het vlak van veiligheid. Super Sandtex is momenteel ook zeer gewild, een functionaliteit die ervoor zorgt dat de poeder zich egaal verdeelt over het oppervlak én de randen. Een probleem dat veel profiellakkers wel kennen. Maar ook anti-graffiti oplossingen, waarbij de toplaag zich zeer goed laat reinigen zonder de film aan te tasten, of thermoplastische poederlakken behoren tot de mogelijkheid. Bij die laatste gaan we metalen structuren voorzien van een plastic laag. In Engeland noemen ze dat ook wel ‘warm to touch’, het voelt niet zo koud aan. Ideaal voor bijvoorbeeld straatmeubilair. Zo hebben we voor elke toepassing wel een geschikte poeder in ons assortiment. En is de vraag zo specifiek, dan ontwikkelen we een poeder op maat.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Protech-Oxyplast Meer informatie