Organisaties pleiten voor isolatietegoedbon

Eigenaren van slecht geïsoleerde woningen moeten een isolatietegoedbon van 2000 euro krijgen. Dat vinden Natuur & Milieu, Koninklijke Bouwend Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie, de Consumentenbond en Energie-Nederland. Daardoor zouden er jaarlijks ruim 100.000 koopwoningen kunnen worden verduurzaamd. Omdat er nu nog geen budget voor is moet de regeling, die jaarlijks 208 miljoen euro zou kosten, worden opgenomen in het nieuwe regeerakkoord.

Het gaat om huizen met een energielabel dat lager is dan C, die een gemiddeld tot zeer hoog energieverbruik hebben. Daarvan zijn er volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland 2,7 miljoen in Nederland. Om deze woningen zo snel mogelijk goed te isoleren, wil de ‘isolatiecoalitie’ dat eigenaren van deze woningen een isolatievoucher van 2000 euro krijgen. Dat geld mag dan alleen worden besteed aan isolerende maatregelen die aan de gestelde criteria voldoen en moet bovenop de bestaande subsidies voor verduurzaming komen.

De isolatietegoedbon moet onderdeel zijn van een Nationaal Isolatieprogramma, dat volgens de organisaties moet worden opgenomen in het nieuwe regeerakkoord. Als einddoel van dat programma moeten in 2050 alle woningen goed zijn geïsoleerd. Een motie van Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Jesse Klaver (GroenLinks) over het ontwerpen van zo’n programma werd in september vorig jaar aangenomen. Voor het optuigen van een Nationaal Isolatieprogramma is nu nog geen budget beschikbaar, schreef demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) eerder deze maand in een brief aan de kamer.

Om het einddoel te halen moeten woningen vanaf 2030 ook verplicht goed worden geïsoleerd bij verkoop of renovatie, vindt de ‘isolatiecoalitie’. Mensen die hun woning willen renoveren moeten een hogere hypotheek kunnen krijgen als deze slecht is geïsoleerd. Ook koopwoningeigenaren moeten worden verplicht goed te isoleren. Die verplichting geldt vooralsnog alleen voor verhuurders.