Opdrachtgevers in verzet tegen prijsverhogingen bij bouwers

Bouwers en opdrachtgevers steggelen over wie de rekening betaalt nu prijzen voor bouwmaterialen de pan uitrijzen. Om te voorkomen dat bedrijven voor de kosten opdraaien, willen ze deze doorberekenen aan hun klanten. Dat bericht BNR uit navraag bij advocaten en brancheclubs. “Je weet van tevoren dat het niet lekker valt als je iemand om meer geld vraagt. Iedereen vecht voor zijn boterham,” zegt Arno Duijverman van Bouwend Nederland.

Volgens Rob Bleeker van Rozemond Advocaten stijgen de prijzen met tientallen procenten, terwijl de marges van bouwbedrijven met één of twee procent flinterdun zijn. “Dat loopt volledig uit de hand en zorgt voor grote onrust.” Grofweg de helft van de problemen die bouwers nu bij hem melden gaat hierover. Dat geeft de grootte van het probleem aan, meent Bleeker. Zij komen er over het algemeen niet uit met hun opdrachtgever.

Deze situatie kan leiden tot verliesgevende projecten, waarschuwt Duijverman. Bouwers maken op verzoek van de opdrachtgever vaak jaren van tevoren al afspraken over de prijs. Hij vindt het onredelijk om van een bouwer te verwachten dat die vasthoudt aan een prijs als de marktomstandigheden drastisch veranderen. “De wereldmarkt bepaalt de prijs, daar doe je als bouwer niks aan.”