Omzet in de bouw ruim 9 procent hoger

De omzet in de bouw lag in het tweede kwartaal 9,3 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is beduidend meer dan in de voorgaande vier kwartalen. Daarnaast werd in het tweede kwartaal voor bijna 19 duizend woningen een vergunning afgegeven, ruim 25 procent meer dan een jaar eerder. Daarmee lijken de negatieve effecten van de coronacrisis nauwelijks nog een rol te spelen, zo bericht het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In de burgerlijke en utiliteitsbouw was de omzet gemiddeld 12,5 procent hoger dan een jaar eerder. Kleine bouwbedrijven (tot tien werkzame personen) haalden in het tweede kwartaal de grootste groei met 14,1 procent. Middelgrote bouwbedrijven (met tien tot honderd werkzame personen) behaalden – na vier kwartalen van lagere omzetten – in het tweede kwartaal een omzet die 9,6 procent hoger lag.

In het tweede kwartaal van 2021 werd voor bijna 19 duizend te bouwen woningen een vergunning afgegeven. Dat is ruim 25 procent meer dan in het tweede kwartaal van 2020. Dit is het zesde kwartaal op rij waarin het aantal vergunde nieuwbouwwoningen, in vergelijking met een jaar eerder, toeneemt. Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is volgens het CBS een vroege indicator voor het aantal woningen dat in de nabije toekomst gebouwd wordt. De gemiddelde doorlooptijd vanaf de vergunningverlening is ongeveer twee jaar. Woningtransformaties, het omzetten van niet-woningen, zoals kantoren, in woningen, zitten niet in de cijfers over bouwvergunningen.