Normcommissies brandveiligheid zijn niet onafhankelijk

De commissies die in Nederland normen opstellen voor de brandveiligheid van isolatiemateriaal zijn niet onafhankelijk en worden sterk beïnvloed door producenten. Daardoor schieten brandveiligheidsnormen tekort. Dat bericht Zembla.

Uit notulen van zo’n commissie die Zembla in handen heeft, blijkt dat de brandweer zich kritisch uitspreekt. “De regelgeving schiet gewoon tekort”, aldus de vertegenwoordiger van de brandweer in de commissie. Materialen die in Nederland op hoogbouwgevels worden geplaatst, waaronder isolatie, zouden niet voldoende worden getest op brandveiligheid.

In Nederland worden productnormen vastgesteld door het normalisatie-instituut NEN in Delft. Binnen normcommissies van dit instituut wordt onder meer bepaald op welke wijze bouwproducten op brandveiligheid worden getest. “Niemand in zo’n commissie is onafhankelijk”, zegt Jurjen Burghgraef in de uitzending van Zembla. Burghgraef werkt als risicoanalist in opdracht van verzekeraars.

NEN nodigt bedrijven uit om lid te worden van de normcommissies, zodat ze invloed uit kunnen oefenen op zaken die voor hen van belang zijn. Bedrijven moeten betalen om deel te nemen aan de normcommissies, vertelt Burghgraef. Het zou gaan om duizenden euro’s per jaar.  “Op het moment dat het bedrijfsleven betaalt, willen ze ook inspraak”, zegt Ruud van Herpen, technisch directeur van het adviesbureau Nieman. Hij heeft zitting in meerdere normcommissies. Hoewel hij de oordelen van de commissies ‘afgewogen’ noemt,  erkent hij dat de bedrijven invloed hebben. “Natuurlijk proberen ze te sturen ten gunste van hun eigen product”, zegt Nieman.

Sinds de brand in de Londense Grenfell Tower in 2017 is er ook in Nederland veel discussie over hoe isolatiematerialen in hoogbouwpanden moeten worden getest op brandgedrag. Bij de brand in Londen kwamen 72 mensen om het leven.