Nog zes jaar om Groningse huizen aardbevingsveilig te maken

Alle Groningse huizen die onveilig zijn moeten vóór 2028 zijn verstevigd om aardbevingen te kunnen weerstaan. Dat stelt Theodor Kockelkoren, inspecteur-generaal van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), in een gesprek met het AD.

Kockelkoren eist dat de overheid zich houdt aan de streefdatum die minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) in juni stelde. Volgens hem gaat de overheid het in het huidige tempo nooit redden. Kockelkoren zegt dat nu jaarlijks vierhonderd huizen worden verstevigd, terwijl minstens tienduizend woningen versteviging nodig hebben.

Bewoners van zo’n 14.000 andere woningen weten nog niet of hun huis veilig genoeg is. “In het huidige tempo zouden we meer dan twintig jaar nodig hebben.” Afgelopen week zijn er bij het dorp Zeerijp drie aardbevingen waargenomen verspreid over twee dagen met een kracht van 1,3, 2,5 en 2,2 op de schaal van Richter. Op diezelfde dag was er een aardschok bij Appingedam met een kracht van 1,8. Experts noemen het uitzonderlijk dat er drie aardbevingen op één dag plaatsvinden. (ANP)