Minder (nieuwbouw)woningen verkocht

Het aantal nieuwbouwwoningen dat van juli tot en met september werd verkocht ligt een derde lager dan een jaar eerder. Dat is de grootste daling sinds het begin van de meting in 2015, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), op basis van eigen cijfers en die van het Kadaster en het Europese statistiekbureau Eurostat. Ook het aantal verkochte bestaande woningen daalde.

In totaal werden ruim 5000 nieuwbouwkoopwoningen verkocht in het derde kwartaal van vorig jaar. Een jaar eerder waren dat er nog zo’n 8000. Tegelijkertijd steeg de prijs van een nieuwe woning in een jaar tijd met gemiddeld 13,7 procent tot bijna 474.000 euro. Dat is wel minder dan in het tweede kwartaal van 2022, toen de gemiddelde prijs voor het eerst boven een half miljoen uitkwam.

Daarnaast werden 6,4 procent minder bestaande woningen verkocht in het derde kwartaal, in totaal ruim 50.000. Van april tot en met juni bedroeg die daling nog 10,2 procent. De prijs van een bestaande woning steeg in een jaar tijd met gemiddeld 11,9 procent, waarbij het CBS een afvlakking ziet. Zo steeg de prijs in het tweede kwartaal van vorig jaar nog met 18,4 procent op jaarbasis.

De reacties op de afkoelende woningmarkt zijn niet eenduidig, merkt Funda-topman Joost Dop op. “Het vertrouwen onder kopers stijgt, maar ze blijven nog afwachtend terwijl het vertrouwen onder verkopers daalt. Deze ambivalentie past bij de grote onzekerheden van dit moment, met een flinke druk op de economie, hoge inflatie, stijgende rente en energieprijzen die door het dak gaan.” Tegelijkertijd zijn er daardoor meer kansen voor kopers die nu wel willen doorpakken.

Consumenten denken volgens Dop dat de ingezette afkoeling van de huizenmarkt verder doorzet. Een kwart van de ondervraagden denkt dat de markt gunstig blijft voor verkopers, ook over een halfjaar nog. (via ANP)