Master Facade Design TU Delft: binding met de praktijk

De opleiding bouwtechniek aan de TU Delft kent een aantal verdiepingsslagen in de vorm van aanvullende masters. Voor de invulling hiervan wordt volop de samenwerking gezocht met het bedrijfsleven, zodat studenten binding krijgen met de praktijk en bouwproducten ook fysiek leren kennen. Kawneer is al sinds jaar en dag één van de partners binnen de master Facade Design en organiseerde recent nog voor de studenten een werfbezoek aan Parkstad Rotterdam.

De gevel is één van de inhoudelijke disciplines binnen de opleiding bouwtechniek. “Daarbij richten we ons vooral op de abstracte kant van de geveltechniek”, zegt Arie Bergsma, docent aan de TU Delft. “In de master Facade Design daarentegen is er ruimte om een echte verdiepingsslag te maken en behandelen we alle aspecten van de gevel met de vele raakvlakken. De gevel staat immers altijd in verbinding met een ander bouwdeel. Komt nog bij dat er steeds meer eisen komen ten aanzien van duurzaamheid, milieu-impact van materialen en herbruikbaarheid. Hoe complexer de context, hoe complexer de gevel.”

Sterke kenniscomponent
Contact met het bedrijfsleven is volgens Bergsma dan ook van wezenlijk belang voor de vorming van studenten. “Natuurlijk vinden studenten het boeiend om af en toe buiten de universiteitsmuren te kijken, en (soms) alvast een begin te maken met het opbouwen van een netwerk. Maar met de master Facade Design willen we studenten vooral ook meer praktische kennis en ervaring bijbrengen. Kawneer is een sterke kenniscomponent voor ons en verzorgt onder meer lezingen en workshops, maar organiseert zo nu en dan ook excursies (projectbezoeken) naar een bouwproject, zoals recent aan Parkstad Rotterdam. Kawneer heeft hier de gevelsystemen geleverd die door Rollecate zijn geëgineerd, geassembleerd en gemonteerd. Op zo’n project worden alle aspecten, uitdagingen en belangen goed zichtbaar voor de studenten.”

Praktische inslag
Omdat de gevel dusdanig complex is, vinden we het als bedrijf belangrijk dat we al een bijdrage kunnen leveren tijdens de studiefase, zegt Nico Klomp, commercieel directeur van Kawneer. “Vanuit het werkveld kunnen we naast theoretische kennis ook de praktische inslag meegeven van zaken die spelen rondom de gevel. Als een alumnus vervolgens in het werkveld komt en al iets van de complexiteit van de gevel snapt, dan is dat natuurlijk heel erg waardevol. Want die complexiteit zal niet afnemen. Hoe meer wij eraan kunnen bijdragen dat studenten geënthousiasmeerd raken tijdens hun studie, hoe beter het uiteindelijk is voor de markt. Daar ligt immers de grootste winst voor ons als branche. Naast het feit dat praten over je vak en kennis delen altijd heel erg leuk is.”

Meer dan de helft van onze studenten heeft een buitenlandse nationaliteit, merkt Bergsma op. “Kawneer is op zijn beurt ook een internationaal opererend bedrijf. Ook dat biedt kansen voor beide partijen, en natuurlijk voor al onze andere partners. De business wordt alleen maar meer internationaal.”

 

Voor meer informatie over Kawneer Meer informatie