Licht en transparant hoofdkantoor staat bol van de duurzame innovaties

Bij het ontwerp en de bouw van het ING-hoofdkantoor in Amsterdam-Zuidoost zijn uiteenlopende innovaties toegepast. Dit ‘Cedar’-gebouw sluit daardoor naadloos aan bij het concept achter Cumulus Park. Dit innovatiecentrum wordt door ING in samenwerking met kennispartners en de gemeente Amsterdam ontwikkeld. Niet alleen de transparante constructie van het gebouw, maar ook de ambities met betrekking tot duurzaamheid ademen innovatie. Daarbij valt met name de toepassing van veel aluminium en glas op.

Een van de meest karakteristieke aspecten van het nieuwe ING-hoofdkantoor is de mate van lichtinval. Daarmee wordt letterlijk zichtbaar dat transparantie een belangrijke rol in het ontwerp speelt. Doelstelling bij dat ontwerp was de realisatie van een gevel die wordt gekenmerkt door repetitie. Door uit te gaan van een groot oppervlak aan glas, gebogen hoeken toe te passen en ervoor te zorgen dat de aluminium profielen zoveel mogelijk uit zicht blijven, wordt de transparantie van het pand benadrukt. Daarmee is voldaan aan de esthetische voorkeur van de architect.

Optimaal werkklimaat
Toen de ontwerpen voor het pand werden getekend, werd met een heel andere blik naar de kantooromgeving gekeken dan nu. De architecten konden uiteraard niet voorzien dat de ontwikkelingen van het afgelopen jaar in dat kader voor een flinke verschuiving zouden zorgen. Inmiddels gaan steeds meer organisatie over naar hybride werkplekken waarbij flexibel wordt gewisseld tussen werken op kantoor en thuis. Hoe dit in de praktijk gaat uitpakken, moet de komende tijd nog blijken.

De maatschappelijke ontwikkelingen daargelaten, draagt het ontwerp van het nieuwe hoofdkantoor zonder twijfel bij aan werken in een gezonde omgeving. Uit onderzoek blijkt dat werknemers energie krijgen als ze in een werkomgeving met veel daglicht verblijven. Daglicht zorgt voor de aanmaak van serotonine, een neurotransmitter die ervoor zorgt dat mensen kalmer zijn en zich meer tevreden voelen. Serotonine zorgt er ook voor dat emoties als angst en agressie worden onderdrukt. Doordat de gevel van het Cedar-gebouw veel daglicht doorlaat, levert ING dus een bijdrage aan de gezondheid en het welzijn van zijn personeel. Niet minder belangrijk is dat er een fijne werkomgeving mee wordt gecreëerd.

De opdrachtgever van het project stelde echter ook de nodige eisen op technisch vlak. Zo moest de vliesgevel een hoge isolatiewaarde en lage warmtedoorgangcoëfficiënt krijgen. Om dit te realiseren, is gebruikgemaakt van triple glas en profielen die voor optimale isolatie zorgen. Uiteraard werden ook andere eisen aan het gevelontwerp gesteld. Het eindresultaat is volledig wind- en waterdicht, geluidsisolerend en ‘doorvalveilig’, om letsel te voorkomen.

Maatwerk realiseren
Door de mate van repetitie in de gevel was het mogelijk om met elementen te werken die vooraf zijn geproduceerd. De toegepaste vliesgevel-elementen zijn speciaal voor het Cedar-gebouw ontwikkeld. Hierdoor was het mogelijk ze eenvoudig op de al aangebrachte en gestelde ankers te monteren. Dankzij deze manier van werken kon maatwerk worden gerealiseerd. Hierdoor werd de perfecte maatvoering gebruikt met betrekking tot productie, transport en montage.

In dat kader kozen Kawneer en zijn partners voor een elementdeling met koppelprofielen. Een ander aspect dat opvalt is de verticale profilering, waarvoor een uiterst vlakke klemlijst werd ontwikkeld die slechts een paar millimeter op het glas ligt. Het zijn slechts enkele voorbeelden, in een project waar nog veel meer innovatieve maatwerkoplossingen zijn toegepast.

Ambities rond duurzaamheid
Bij een dusdanig ambitieus project als dit – waarbij innovatie en toekomstgerichtheid op alle fronten centraal staan – hoort een stevige duurzaamheidsambitie. De Nederlandse financiële sector vervult een voortrekkersrol met betrekking tot de doelstellingen die in de Klimaatwet staan. Financieringen worden bijvoorbeeld mede-beoordeeld aan de hand van de CO₂-footprint van een project, maar banken hebben ook doelstellingen als het gaat om hun eigen verduurzaming. In dat kader zijn bij de bouw van het nieuwe ING-kantoor expliciete keuzes gemaakt met betrekking tot duurzaamheid en circulaire bouw. De belangrijkste keuze betreft het aluminium dat in de gevel is opgetrokken. Het Kawneers AA 100 HI+ vliesgevelsysteem waarvoor is gekozen, heeft een Cradle to Cradle Silver-certificaat. Een ander voorbeeld van een keuze die mede is ingegeven door duurzaamheidsambities, betreft het AR 100-programma. Dit programma biedt een gelijke kwaliteit en corrosieweerstand als standaard geleverd aluminium, alleen bestaat de grondstof ervan voor 80 procent uit gerecycled materiaal. Omdat een groot aantal profielen is verwerkt, levert de keuze voor AR 100 een grote bijdrage aan de duurzaamheidsbeoordeling van het project. Mede hierdoor is dit het eerste Nederlandse gebouw dat een BREEAM-NL Outstanding-certificaat kreeg. Die beoordeling sluit goed aan bij de cultuur en ambities van ING.