Koolstofarme aluminium gevelproducten

copyright OMA; fotografie door Ossip Van Duivenbode.

Als leverancier en verwerker van aluminium is Hydro een absolute wereldspeler met meer dan 35.000 medewerkers verdeeld over 40 landen. De divisie Hydro Building Systems behoort met zijn systeemoplossing WICONA tot de absolute wereldtop. Ook in Nederland timmert het bedrijf hard aan de weg, zeker als duurzaamheid een rol speelt. Het is namelijk het enige systeemhuis dat gebruik maakt van het meest duurzame aluminium (lees: koolstofarm) volgens EPD-rapport (Environmental Product Declaration).

Behalve de productie van primair aluminium, gewalste en geëxtrudeerde producten en recycling, extraheert Hydro ook bauxiet, zuivert aluminiumoxide en wekt energie op. Daarmee is Hydro het enige circulaire bedrijf in de aluminiumbranche wereldwijd. “Wij verwerken oude aluminium deuren, ramen en gevelproducten in het productieproces van nieuwe profielen,” zegt Raimond Stassen van Hydro Building Systems. “Onze nieuwe WICONA-profielen bestaan voor minimaal 80% uit gerecycled materiaal. Daarmee worden wereldwijd de meest extreme en exotische projecten gerealiseerd.”

copyright OMA; fotografie door Ossip Van Duivenbode.

Unisys-principe
Hydro Building Systems biedt met WICONA in de Benelux een uitgebreid gamma aan kwalitatieve en duurzame aluminium kozijnen, deuren, puien en gevelsystemen. “De opbouw van het programma is gebaseerd op ons Unisys-principe dat staat voor een vrije vormgeving, hoge procesveiligheid, kosten- en tijdbesparing, eenvoudige productie en montage met weinig gereedschappen,” legt Stassen uit. “Het systeem bestaat uit ‘gelijke kamer’ profielen. Alle materialen zijn dus identiek. Het enige verschil zit hem in de isolator. Het biedt gevelbouwers enorm veel voordelen, niet alleen naar engineering toe, maar ook als het gaat om magazijnbeheer. Er hoeven veel minder componenten op voorraad gelegd te worden.”

copyright Felix Gerlach

WICTEC 50 EL evo
Recente innovaties van WICONA zijn onder meer het WICTEC 50 EL evo elementgevelsysteem en de WICSLIDE 150 PS. Stassen: “De eerste is gebaseerd op een terugkerende modulaire structuur, prefab elementen die eenvoudig gestapeld kunnen worden. Dankzij dilatatierubbers op de horizontale lijn kunnen de elementen extreem veel zettingen opvangen. Uniek is het afwateringsconcept via de stijlen in plaats van de regels, waarmee een zeer hoge wind- en waterdichtheid is te behalen.”

WICSLIDE 150 PS
WICSLIDE 150 PS is op zijn beurt een hybride oplossing die de voordelen van een schuifdeur met de eigenschappen van een draaiend raam combineert, inclusief microventilatiestand in de sluitnok. Het gepatenteerde middendichtingssysteem (rondom in de rubbers) garandeert een optimale wind- en waterdichtheid tot 1.200 Pa.

WICONA wordt geleverd als totaalconcept, inclusief hang- en sluitwerk. “Dat laatste is ook het enige dat we ‘inkopen’. De ontwikkeling ervan gebeurt wel in nauwe samenspraak met ons,” zegt Stassen. “Dat maakt dat we ook ver kunnen gaan in het afgeven van garanties. Standaard is dat vijf jaar, maar een projectmatige verlenging naar tien jaar productiegarantie is geen uitzondering.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Hydro Building SystemsMeer informatie