Klimaatplafonds: esthetisch fraai verwarmen en koelen

Allianz Mobius Tower, Brussel; Interalu LCC

Al sinds 1971 maakt Interalu goede sier met zijn esthetisch fraaie metalen, lineaire plafonds. Het bleek de perfecte basis voor koelen en verwarmen via het plafond. Dat resulteerde al in de jaren negentig in het eerste ‘klimaatplafond’. Inmiddels levert Interalu drie varianten van het klimaatplafond waarvan het basisconcept nog altijd ongeëvenaard is. Een gesprek met Anthony Schrauwen, CEO van Interalu.

De klimaatplafonds van Interalu onderscheiden zich op de eerste plaats door hun technische eenvoud, zegt een enthousiaste Schrauwen. “In tegenstelling tot anderen maken we geen gebruik van hydraulische koppelingen die vaak tot allerlei problemen leiden. De techniek is vergelijkbaar met die van het aanleggen van een zone van een vloerverwarming, waarbij we vertrekken vanuit de kraan en ook weer terugkomen bij de kraan zonder koppelingen tussenin. Dat betekent dat we bijvoorbeeld bij een gebouw van 10.000 m2 slechts 2.500 aansluitingen hoeven voorzien, terwijl al onze collega’s minstens 89.000 (!) koppelingen moeten realiseren. Ons systeem is dus krachtig in al zijn eenvoud.” Een ander bijkomend voordeel is volgens Schrauwen het modulaire concept. “Het paneel staat los van het actieve plafond. Dat wil zeggen, de zichtbare panelen kunnen veel makkelijker gedemonteerd en aangepast worden zonder dat het invloed heeft op de rest van het klimaatplafond. Ideaal bij het herinrichten van ruimten en het verplaatsen van wanden.”

bedrijfsgebouw Dethier, Alken; Multiline Licht nv; Interalu / LCC

Interalu klimaatplafonds bestaan in verschillende types en uitvoeringen. Elk met hun eigen specificaties. “Het is in de jaren negentig allemaal begonnen met onze Easy-KlimaPlus® die weliswaar is doorontwikkeld doorheen de jaren, maar nog altijd deel uitmaakt van ons gamma”, zegt Schrauwen. “Het is een zeer geliefd en budgetvriendelijk klimaatplafond dat flexibel is in de uitvoering en maximaal comfort biedt. Mede onder invloed van nieuwe wetgeving en de vraag naar een passieve bouwmethodiek, hebben we de SAPPceiling® ontwikkeld. Eveneens een lineair plafond, maar dan met een open voeg. Dat maakt het mogelijk om de massa van het gebouw via nachtspoeling te integreren in het energieconcept. De open voegen van 20 mm maken SAPPceiling® tot een totaalsysteem die alle technieken zoals ventilatie, verlichting, detectoren en sprinkler op een architectonisch fraaie manier integreert in één systeem. Omdat je op die manier met de verlichting heel eenvoudig de gebruiker kunt ‘volgen’, bespaart het tot wel 40% op verlichtingstoestellen. Een win-win. SAPPceiling® is dan ook absoluut de topper in ons gamma en verkrijgbaar in alle mogelijke kleuren en vrije vormen.”

Met SAPPceiling® bewijzen we al vele jaren dat begrippen als duurzaamheid en circulariteit niet nieuw zijn voor ons; we zijn er al sinds 2005 mee bezig, erkent Schrauwen. “Zowel als totaalconcept maar ook met materialen die goed scoren in de NIBE-index. Zo noteren onze klimaatplafonds een waarde van 20 -30 kg CO2 per m2, terwijl de rest rond de 70 -95 zit. Die voortrekkersrol willen we blijven behouden. En dat heeft onder meer geleid tot de introductie van onze laatste variant, de Wave Energetic Ceiling® (WEC). Opnieuw een uiterst duurzaam en ecologisch klimaatplafond dat zich met name onderscheidt door zijn unieke design. Daarmee tillen we de dynamiek van de ruimte naar een hoger niveau, want als je het plafond van onder een hoek bekijkt, lijkt het te gaan leven. Het biedt architecten de mogelijkheid om de meest fraaie vormen te bedenken.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Interalu Meer informatie