Kameleon van materialen wacht op uitdagingen

Glasvezelversterkt polyester in de gevel heeft heel dikwijls de rol van een alternatief op een eerder gekozen materiaal. Dat kan een mooie weg zijn, maar het is vooral interessant om vanaf het begin al in composiet te denken vanwege de troeven die het materiaal heeft ten opzichte van traditionele bouwmaterialen. Aan het woord is Werner Hulstaert van Indupol. “We wachten op mensen die ons uitdagen. Laten we gezamenlijk kijken naar de mogelijkheden. Er is nog zoveel te ontdekken.”

In België is glasvezelversterkt polyester in de gevel nog een relatief onbekende, terwijl het van oorsprong Belgische Indupol in Nederland al vele mooie referenties op zijn naam heeft staan. Van beton en staal is bekend wat er mee kan, maar van composiet nog niet. “Er zijn veel gebieden die nog niet geëxploreerd zijn,” stelt Werner. “Het is een ontdekkingstocht die niet alleen aan de zijde van de architect plaatsvindt, maar ook aan onze zijde. Vanuit de stimulans uit de markt willen we onze eigen mogelijkheden nog verder gaan ontdekken, want er valt nog zoveel te ontdekken. We dagen architecten, opdrachtgevers en adviseurs, maar ook verwerkers en andere partijen uit om dat samen met ons en onze eigen R&D-afdeling te doen.”

Grote vormvrijheid
De toepassing van glasvezelversterkt polyester in de gevel geeft architecten een hoge mate van vormvrijheid. Vrijwel alle (3D-)vormen zijn wel te realiseren. “We kunnen een uitstraling creëren die onmogelijk met andere materialen is te bereiken,” vervolgt Werner. “Onze elementen zijn veel dunner en sterker dan beton en in vergelijking met metalen cassettes of panelen kunnen we bovendien veel eleganter omgaan met allerlei exotische vormen. Het aantal naden is tot een minimum beperkt en met een oordeelkundige detaillering nauwelijks zichtbaar. Dat maakt dat de gevelbekleding optisch over een gebouw heen gedrapeerd lijkt te zijn en ‘aus einem Guss’ wordt ervaren.” Glasvezelversterkt polyester heeft misschien een ietwat negatieve connotatie, maar is volgens Werner zeker niet meer vervuilend dan andere gangbare materialen. “Integendeel. Natuurlijk, het is een aardolieproduct, maar de inzet van de grondstof is uiterst efficiënt. Het aandeel is heel gering en staat niet in verhouding tot andere materialen. Op termijn zijn er bovendien mogelijkheden om het materiaal op een goede manier te recyclen of downcyclen.”

Indupol zet nu de volgende stappen in de wereld van de monolithische gevel. “Wie daagt ons uit? We zijn er klaar voor.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar IndupolMeer informatie