HiCAD: twee werelden ineen

HiCAD, 2D/3D CAD-software van ISD Group stelt gevelbouwers in staat efficiënt te engineeren. Het pakket verenigt het werktuigbouwkundige aspect (het ontwikkelen en produceren van gevels) met het bouwkundige aspect (de toepassing ervan). Willem van Kreij, Sales Consultant bij ISD Benelux, legt uit wat juist die combinatie zo krachtig maakt voor gevelbouwers.

ISD Group ontwikkelt in eigen huis CAD- en PDM-software. “Onze roots (sinds 1977) liggen in de machinebouw,” begint Van Kreij. “Deze branche toont ontzettend veel verwantschap met de gevelbouw. Zo’n 90% van de gevelbouwers produceert immers zelf. Vanuit dat oogpunt is HiCAD ontwikkeld, een programma waarin volop ruimte is voor zowel het werktuigbouwkundige aspect als de bouwfysische eigenschappen. De software is uitermate geschikt voor zowel het modelleren van aluminium profielsystemen als plaatmateriaal in alle soorten en maten, maar ook voor de staalbouw (constructie, trappen, hekken, bordessen).

Productie aansturen
Gevelbouwers zijn volgens Van Kreij veelal zoekende naar systemen om het engineeringsproces te verbeteren. “Opdrachtgevers, aannemers en architecten sturen vooral richting Revit, terwijl onderaannemers, zoals gevelbouwers, een hele andere behoefte hebben: het geautomatiseerd aansturen van de productie. Dat is niet optimaal met Revit. Wel in HiCAD. De gebruiker kan in HiCAD bestandsformaten zoals IFC, DWG/DXF, STEP, etc. omzetten naar een 3D-model. Hierin is het mogelijk om in combinatie met LogiKal ramen, deuren, kozijnen en vliesgevels te modelleren, inclusief het benodigde zetwerk. HiCAD genereert vervolgens automatisch uitslagen, productie- en montagetekeningen en stuk- en zaaglijsten om de productie aan te sturen. Een directe koppeling met LogiKal zorgt er bovendien voor dat als er op één plek iets wordt veranderd, deze wijzigingen automatisch worden gesynchroniseerd in HiCAD.”

Complexe vormen
Ook (complexe) vliesgevels, elementgevels en/of plaatgevels kunnen in HiCAD gemodelleerd worden. “Voor dat laatste is er zelfs een speciale module waarbij het IFC-bestand wordt ingeladen en de software automatisch de rasterlijnen herkent. Vervolgens kun je in de software de cassettes opbouwen, de achterconstructie aanbrengen en beiden met elkaar laten ‘praten’. Tot op de millimeter nauwkeurig worden automatisch vanuit de bibliotheek spijlen erin gezet, nagels geplaatst, enz. Als het model gereed is, genereer je met één druk op de knop een IFC-bestand voor de opdrachtgever, aannemer of architect. Zo blijft alles binnen één softwaresysteem. Dat maakt alle andere CAD-software overbodig.”

ISD Benelux hecht veel waarde aan service en ondersteuning. Van Kreij: “We zoeken heel bewust de samenwerking op met onze gebruikers. Na de installatie zorgen we voor tekst en uitleg en geven we (in-house) trainingen. Ook staan we voortdurend open voor suggesties voor eventuele verbeteringen. Deze worden uiteindelijk ofwel in de standaard software opgenomen of via API gerealiseerd door onze eigen programmeurs voor klant-specifieke functionaliteiten.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar ISDMeer informatie