Gevelplaatverlijming: helemaal zo gek nog niet

Een esthetisch fraai gevelbeeld creëren zonder zichtbare bevestigingen en met een minimale plaatdikte? Overweeg de techniek van gevelplaatverlijming. Al meer dan twintig jaar is Innotec Industrie een gewaardeerde leverancier van lijmsystemen voor gevelplaten. Maar het bedrijf uit Herentals gaat nog veel verder dan alleen het leveren van de producten en assisteert ook bij de opstart van projecten op de werf.

Twintig jaar geleden was gevelplaatverlijming een totaal nieuw concept waar destijds met enige twijfel naar gekeken werd, weet Patrick Engelen, directeur van Innotec Industrie. “Zeker in het begin werd het maar mondjesmaat toegepast, maar naarmate meer en meer projecten werden ‘gelijmd’ groeide het vertrouwen in de markt. Vandaag de dag is de techniek niet meer weg te denken en wordt ongeveer de helft van alle gevelprojecten in België en Luxemburg verlijmd.” Engelen heeft daar wel een verklaring voor. “Het gevelbeeld ziet er niet alleen fraaier uit, zonder zichtbare schroeven of andere storende elementen, maar de gevelplaat kan ook dunner worden uitgevoerd. Al is dat laatste niet per se noodzakelijk. Ook met lijmsystemen kunnen we tot een plaatdikte van 12 mm verlijmen.”

Support op locatie
Verlijmen is volgens Engelen een meer economische methode dan (blind)mechanisch bevestigen. “Zowel qua werkuren als qua materiaalkosten”, zegt hij. “Daarnaast geven schroeven vaak op de langere termijn een aftekening op de gevelplaten in de vorm van een vervuiling van mos en groenaanslag.” Innotec Industrie is altijd zelf aanwezig bij de opstart van een project. “We ondersteunen bij het verlijmen van de eerste gevelplaten, een bewuste keuze om de kwaliteit te garanderen. Er komen nog steeds nieuwe plaatsers bij op de markt en het personeel wisselt zo nu en dan ook nog eens. Dat mag geen gevolgen hebben voor de kwaliteit. Op de werf wijzen we de plaatsers op de ‘do’s and dont’s en zorgen ervoor dat de voorschriften goed gevolgd worden.” En dat werpt zijn vruchten af, want volgens Engelen heeft Innotec Industrie tot op de dag van vandaag nog geen klachten gekregen over de plaatverlijmingen.”

Een ‘hot’ topic in de markt is brandveiligheid. “De laatste jaar is er redelijk wat ophef geweest rond dit thema”, erkent Engelen. “Er is sinds de brand bij de Grenfelltoren in Londen heel wat veranderd, ook qua regelgeving. Al is in Londen alles wat is mis kon gaan, ook misgegaan, en er zijn veel fouten gemaakt in de constructie. In België zijn de richtlijnen voorlopig zo aangepast dat er tot 25 meter hoogte verlijmd mag worden. Daarboven moet er verankerd worden of een mechanisch systeem voorzien worden. We zijn druk bezig met de ontwikkeling van een nieuw concept voor hoogbouw waar alle partijen zich in kunnen verzoenen, maar daarover later meer. Voor nu kunnen we in ieder geval voor quasi elk type gevelplaat een brandreactie attest voorleggen met ons lijmsysteem die verder gaat dan wat er in de norm geëist wordt.”

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Innotec Industrie Meer informatie