Gespecialiseerd in (delicaat) buigwerk

Met bijna 30 jaar ervaring in de buigsector maken architecten het Brouwers Algemene Buigwerken uit Herentals (B) niet snel moeilijk, ook al bedenken ze de meest spectaculaire vormen. Een mooi voorbeeld daarvan zijn bijvoorbeeld de ruim 200 stuks korfbogen in de commerciële plint van Ovum in Keulen of de vele honderden ronde ramen voor de nieuwe hightech campus van de Artesis Plantijn Hogeschool in Antwerpen. Tot hoever kunnen ze daar in Herental eigenlijk gaan? We vragen het zaakvoerder Edsko Brouwer.

Buigers moeten steeds weer hun grenzen verleggen om aan de vragen uit de markt te kunnen blijven voldoen. Bij Brouwers Algemene Buigwerken weten ze als geen ander hoe veeleisend architecten en verwerkers kunnen zijn. “Wij zijn gespecialiseerd in het buigen van verschillende legeringen waaronder inox, aluminium, metaal en allerlei gelakte profielen,” zegt Brouwers. “En we gaan verder waar anderen stoppen. Niet zelden komen opdrachtgevers vroeg of laat toch bij ons terecht omdat concullega’s niet waar kunnen maken wat ze beloven. Vooral als het wat complexer wordt, vinden wij het interessant.”

Delicaat
In feite kunnen we alle metalen in alle radii buigen, vervolgt Brouwers. Tot hoever? “Dat is afhankelijk van de rek en krimp van het materiaal in combinatie met de eigenschappen van het geëxtrudeerde profiel. Met onze vele tientallen jaren ervaring weten wij precies tot hoever we kunnen gaan.” En de mogelijkheden qua buigtechnieken zijn uiterst divers. Zowel tweedimensionaal, maar ook heel wat andere 3D-vormen, zoals ovaal, S-vorm, napoleonvorm, spitsbogen of korfbogen gaat Brouwer niet uit de weg. Met dank aan moderne computergestuurde technologieën van Zwitserse makelij, die wereldwijd bekend staan vanwege hun ongekende performance. “Momenteel zijn we bezig met de ramen voor de nieuwe campus van de Artesis Plantijn Hogeschool. Het testraam is onlangs goedgekeurd. Het heeft de vorm van een kombuisraam, waarbij het glas op het kozijn wordt gekleefd in plaats van met een glaslat erin. De profielen worden zacht ingerold door Schüco met een isolator, wij buigen deze vervolgens in een buitendiameter van 610 mm. In totaal gaat het straks om 380 stuks van deze ramen. Een mooie opdracht.”

Ook een mooie opdracht voor Brouwers Algemene Buigwerken vormde de 200 stuks korfbogen voor Ovum, een nieuw stedenbouwkundig centrum in Keulen-Braunsfeld (Duitsland). De korfbogen bestaan uit twee delen in radii variërend van 1.500 tot 2.700 mm. “Ze zijn opgebouwd uit geïsoleerde raamprofielen van Schüco van afwisselend 79 en 99 mm breed. Flinke exemplaren dus, en ook met een isolator erin”, zegt Brouwers. “Dat maakt het behoorlijk complex, maar dat vinden wij juist interessant. Al nemen we ook de kleinere of minder complexe buigwerken met net zoveel plezier en passie aan.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Brouwers Algemene Buigwerken Meer informatie