Geluidsoverlast rond luchthavens daalt door anders te bouwen

De geluidsoverlast voor mensen die nabij een luchthaven wonen, kan worden verminderd door woningen en wijken anders te bouwen, stellen onderzoekers van onder meer de Technische Universiteit Delft. Door bijvoorbeeld afdaken boven gevels te bouwen en andere gevels schuin te laten aflopen, kan het geluidseffect van de vliegtuigen met 14 dB worden verlaagd. Zo’n vermindering valt het beste te omschrijven als een ruime halvering van het ervaren geluidsniveau, aldus onderzoeker Gustaf Wuite van de TU Delft.

In de omgeving van luchthavens, zoals Schiphol, hebben bewoners last van vliegtuiglawaai. Nabij Hoofddorp is daarom het Urban Comfort Lab opgericht, door onder meer de TU Delft en het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS Institute). Daar wordt onderzocht of gebouwen zo kunnen worden ontworpen en geplaatst dat vliegtuiggeluid minder hoorbaar is.

De eerste resultaten laten volgens de onderzoekers zien dat het geluid van vliegtuigen kan dalen in de buurt van bijvoorbeeld afgeschermde gevels. Ook kunnen schuine gevels het geluid laten weg kaatsen, waardoor minder geluid de bewoners bereikt. Vooral die laatste oplossing lijkt erg effectief. “De nieuwe inzichten helpen om de leefbaarheid van de woonomgeving rond luchthavens te verbeteren, en dus betere woonomgevingen te kunnen ontwerpen”, zo stellen de onderzoekers. Ze denken dat ook door het toevoegen van bijvoorbeeld planten op de muren en het aanleggen van gazons de overlast nog verder kan afnemen. Daar wordt vervolgonderzoek naar gedaan. (via ANP)