Forse stijging in miljoenenwoningen

Het aantal woningen dat een miljoen euro of meer waard is, is afgelopen jaar flink gestegen. Waren het er eind 2019 nog zo’n 60.000, aan het eind van afgelopen jaar waren 84.400 Nederlandse woningen minimaal een miljoen euro waard, meldt woningmarktdienstverlener Calcasa. De stijging van de huizenprijzen zorgde er vooral voor dat er in steden buiten de Randstad miljoenenwoningen bijkwamen.

In Amsterdam en Rotterdam groeide het aantal woningen met een zevencijferige waarde met twintig procent. In Den Haag en Utrecht was de stijging meer dan vijftig procent en in steden als Zwolle, Tilburg en Eindhoven waren er toenames van meer dan zeventig procent. Inmiddels is 1,9 procent van de gehele woningvoorraad minimaal een miljoen euro waard.

De belangrijkste reden voor de toename is de stijging van de huizenprijzen. Die bedroeg vorig jaar tien procent. Het aantal miljoenenwoningen stijgt volgens Calcasa al zeven jaar. Sinds 2013 gingen de huizenprijzen dan ook met zestig procent omhoog. De gemiddelde woning van een miljoen euro is 180 vierkante meter, al zijn daar grote verschillen in. In Den Haag krijg je voor een miljoen euro bijvoorbeeld 190 vierkante meter, in Amsterdam moet je het doen met zeventig vierkante meter minder.

In de hoofdstad zijn met 14.000 stuks de meeste miljoenenwoningen te vinden. Dat betekent dat een op de tien koopwoningen daar een prijskaartje van minimaal een miljoen euro heeft.