Energienorm halen met ‘excuuspanelen’

Het is een beeld dat je regelmatig ziet bij nieuwbouwwoningen: een dak met maar één of twee zonnepanelen. Waarom wordt het dak niet meteen helemaal vol gelegd? Zonnepanelen blijken gebruikt te worden als sluitpost om een huis te laten voldoen aan de eisen voor de energieprestatie, zo stelt RTL Nieuws.

Als er een nieuw huis gebouwd wordt, moet dat voldoen aan bepaalde voorwaarden om een bouwvergunning te krijgen. In het Bouwbesluit worden ook de eisen voor de energieprestatie van het huis benoemd. Projectontwikkelaars gaan vaak op zoek gaan naar de goedkoopste manieren om aan de norm te voldoen, stelt Henri Bontenbal, energiespecialist bij Stedin. “Soms komt een ontwikkelaar net niet aan die punten en wordt er wel aan de norm voldaan als er een paar zonnepanelen op het dak worden gelegd.”

Frank Doff (adviesbureau Klimaatgarant) bevestigt dat. “Bouwers kiezen er soms voor om één, twee of drie zonnepanelen aan te leggen om wel tot die waarde te komen. Een zonnepaneel weegt vrij zwaar in de puntentelling en is vrij goedkoop ten opzichte van andere maatregelen. Daarom wordt het sneller toegepast dan bijvoorbeeld triple glas.”

De NVB, de vereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers, noemt de praktijken ‘onwenselijk, maar begrijpelijk’.