Efficiënte en betrouwbare verlijming van gevelpanelen met Bostik Paneltack

Verlijmde gevelpanelen winnen aan populariteit, niet alleen vanwege hun duurzaamheid, maar ook vanwege het gemak en de netheid waarmee ze geïnstalleerd kunnen worden. Het betrouwbaar verlijmen van verschillende soorten panelen voor langdurig gebruik is van essentieel belang. Dit jaar viert het Bostik Paneltack lijmsysteem voor gevelplaatverlijming zijn 35-jarig jubileum.

Voor professionals in de gevelbranche biedt Bostik een speciaal samengesteld assortiment. Het zogenaamde Paneltack-systeem is compact, maar toch veelomvattend. “Het is ontworpen voor het verlijmen van diverse materialen, waaronder steenwolplaten, HPL, FCB en aluminiumcomposiet”, legt Free Van hulle uit, Technical Account Manager Façade bij Bostik. “Het Paneltack-systeem bestaat uit drie verschillende lijmen, bijbehorende primers voor zowel de panelen als de draagconstructie, een foamtape die fungeert als afstandshouder en tegelijk zorgt voor de initiële hechting, en een cleaner om het oppervlak voor te bereiden.”

Drie systemen
Gevelpanelen zijn er in vele soorten en maten met elk hun unieke eigenschappen en variaties in thermische en hygrische bewegingen (het krimpen en uitzetten door veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid, red.). “Het is cruciaal om voor elke paneelsoort een specifiek lijmsysteem te kiezen met de juiste elasticiteit, zodat de vervormingen van de gevelpanelen optimaal worden opgevangen”, zegt Free. Met meer dan 35 jaar wereldwijde ervaring in gevelplaatverlijming onder alle omstandigheden, biedt het Paneltack-systeem een bewezen trackrecord van betrouwbare verlijming die jarenlang meegaat. De drie smaken zijn:

  • Bostik Paneltack S970 S, de lijm voor minerale-steenwolplaten zoals Rockpanel. Deze vochtuithardende en hoog elastische siliconenlijm heeft een zeer lage emissie.
  • HPL-platen, zoals Trespa, bewegen iets meer dan steenwol. Voor de verlijming van deze platen is de lijm Paneltack ontwikkeld; een vochtuithardende, hoog-elastische lijm op basis van Silyl Modified Polymer (SMP).
  • Bostik Paneltack HM is een duurzaam elastische lijm met de perfecte eigenschappen voor onder meer vezelcement-panelen, keramiek, natuursteen, aluminiumcomposiet en multiplex.

KOMO-keur en ETA
Naast KOMO-keur voor alle producten beschikken Paneltack en Paneltack HM over een Europese goedkeuring in de vorm van een ETA (European Technical Assessment). De S970 Paneltack S is door Rockpanel zelf Europees gecertificeerd. “Groot voordeel van onze Paneltack-lijmsystemen is het beperkte aantal verwerkingsstappen. Tussenliggende handelingen zoals schuren, reinigen en droogwrijven zijn voor de meeste panelen niet nodig. Dit resulteert in aanzienlijke tijdsbesparingen voor verwerkers”, benadrukt Free. Er zijn wel een aantal randvoorwaarden waar rekening mee gehouden moet worden. “Zo is verlijming niet onder alle (weers)omstandigheden mogelijk en is een geventileerd systeem essentieel. Verder is het cruciaal om de producten altijd nauwkeurig volgens de voorschriften te verwerken. Voor verwerkers die meer willen leren, biedt de Bostik Academy uitgebreide informatie en trainingen.”

Product- en projectgarantie
Naast de standaard productgarantie biedt Bostik ook een projectgarantie voor projecten vanaf 150 m2. “Onderdeel van de projectgarantie is een volledige projectondersteuning, waarbij Bostik vanaf het begin van het project tot aan de oplevering betrokken is”, zegt Free. “Dit omvat het controleren van tekeningen, het verstrekken van advies over de juiste producten en het verzorgen van trainingen voor een correcte toepassing ervan. Ook bezoeken we periodiek de bouwplaats om eventuele vragen te beantwoorden, te controleren of alle voorschriften worden nageleefd en om eventuele bijsturingen te adviseren. Alle verwerkingsstappen worden zorgvuldig gedocumenteerd en gebundeld in een dossier dat na voltooiing van het project, inclusief een garantiecertificaat, aan de opdrachtgever wordt overhandigd. De standaardduur van de projectgarantie bedraagt tien jaar.”

Benieuwd naar de mogelijkheden van gevelplaatverlijming? Neem een kijkje op de vernieuwde website of neem vrijblijvend contact op met de specialisten van Bostik om de mogelijkheden voor je project te bespreken.

Voor meer informatie over Bostik Meer informatie