Duurzame dakbedekking en isolatiematerialen

Soprema is een absolute wereldspeler als het gaat om de ontwikkeling en productie van alle soorten dakbedekking en isolatiematerialen. De verschillende R&D-centra over de hele wereld zorgen voor de dagelijkse bewaking van de kwaliteit, het optimaliseren van de huidige producten en de ontwikkeling van nieuwe producten. En dat al sinds 1908. Tom van Opstal en Roel van den Bergh van Soprema België vertellen over de laatste ontwikkelingen en de weg naar volledig circulair.

Duurzaam bouwen vormt logischerwijs een belangrijk onderdeel in de productontwikkeling van Soprema, zegt Van Opstal. Het familiebedrijf heeft sinds de oprichting in 1908 een gigantische ontwikkeling doorgemaakt en heeft een goede visie gehad. “We zijn zeer overtuigd en ons bewust van circulair bouwen. In de afgelopen decennia zijn er veel collega-familiebedrijven overgenomen die technisch hoogwaardige producten produceren. Dat maakt dat we in de breedte flink zijn gegroeid. Recent hebben we ook nog een state-of-the-art productielocatie geopend in Tongeren waar we XPS produceren, een 100% recycleerbare isolatie.”

Specialist voor de volledige bouwschil
In België is Soprema van oudsher marktleider in bitumen. Van den Bergh: “We zijn sterk gegroeid vanuit de waterdichtingsproblematiek van platte daken en bieden daarin ook mooie en duurzame oplossingen. Aanvankelijk was het zelfs onze core business in België. De laatste jaren ligt onze strategie en focus veel meer op de volledige bouwschil, dus behalve bitumen ook isolatiemateriaal in de spouwmuur en fundering. Met andere woorden, we zijn specialist voor de volledige bouwschil en proberen daarin ook serieus uitbreiding te vinden met gekeurde materialen en gekeurde systemen. We willen met onze producten, kennis en expertise het leven makkelijker maken voor architecten, bouwheren en aannemers en uiteindelijk voor de installateurs van de materialen die wij beschikbaar stellen.”

Vooruitstrevend
De markt en de bouwsector in algemeen hebben meer en meer aandacht voor circulair bouwen en ecologische oplossingen, erkent Van den Bergh. “Dat maakt dat we naast onze traditionele systeemopbouwen die we ter beschikking hebben, ook heel sterk focussen op de ontwikkeling van systemen die circulair zijn. Afbreekbare systemen met materialen die gerecycleerd of terug hergebruikt kunnen worden. Als marktleider vinden we het belangrijk om juist daarin te investeren.” Van Opstal vult aan: “We zijn daarin absoluut vooruitstrevend en kunnen de kennis en testresultaten van onze organisatie in de buurlanden inzetten voor oplossingen in België. In Duitsland en Nederland is men in de bouw bijvoorbeeld al veel verder met het toepassen van EPS en XPS, twee producten die perfect te recycleren en herinzetbaar zijn.”

Houtvezelisolatie
Een andere evolutie waar Soprema in investeert, is isolatiemateriaal op basis van natuurlijke houtvezels. Volgens Van den Bergh is dit type isolatiemateriaal vooral geschikt voor toepassing in de spouwmuur. “Groot voordeel is een hoge faseverschuiving zodat het beter de warmte buitenhoudt in de zomer dan de traditionele PIR-isolatie. Los nog van de akoestische voordelen. Het is bovendien een natuurlijk product, gemaakt van hout in een duurzaam proces. Houtvezelisolatie zal de markt nooit volledig gaan innemen, maar kan voor sommige projecten absoluut een interessant alternatief zijn.”

BlueRoofs
Natuurlijk blijft Soprema ook voortdurend doorontwikkelen in systemen voor dakbedekkingen. “Zo zijn we via onze zusterfirma nauw betrokken bij het concept BlueRoofs, waarbij water wordt gebufferd en vertraagd wordt afgevoerd of al dan niet wordt teruggegeven aan het groendak in een hele warme periode. Met een enorm breed gamma kunnen we voor elke situatie de juiste oplossing voorschrijven en leveren. En dat voor de volledige bouwschil. We laten wat dat betreft de keuze bij de bouwheer/architect of ze gaan voor een circulaire of een meer traditionele oplossing. Achter de schermen zijn we volop bezig met de volgende generatie systemen,” verklapt Van Opstal tot slot. Daarover later meer.

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar SopremaMeer informatie