Duurzaamheid tot in elke vezel van de poedercoating

De architecturale wereld schakelt steeds meer richting duurzaamheid. “Er wordt meer en meer gekozen voor poedercoatings met duurzame eigenschappen”, merkt Erwin Kleuters, Managing Director bij IGP Benelux. Het van oorsprong Zwitserse bedrijf heeft een brede range aan poeders, ontwikkeld met oog voor mens en milieu.

Alle topics die nu spelen op het gebied van duurzaamheid kunnen wij in onze coatings brengen, zegt Kleuters stellig en geeft enkele voorbeelden. “Zo zijn we druk bezig met de ontwikkeling van een nieuwe technologie die een enorme bijdrage gaat leveren gekeken naar de reductie van de opwarming en afgifte van warmte van een gebouw. Daardoor wordt er een enorme energiebesparing gerealiseerd. Tevens ligt onze focus op het reduceren van het gebruik van de primaire grondstoffen en het verlagen van ‘uithardingstemperaturen’ met low cure poeders tijdens applicatie. Onze RAPID-serie is een poederreeks die bij een veel lagere temperatuur (125 in plaats van 180 graden Celsius) en op een korter tijdsbestek van slechts enkele minuten (4 in plaats van 10 minuten) te verwerken is. Dit wordt nu veelal toegepast op sandwichpanelen (industriële en particuliere toepassing) en interieurbouw op hout (keukens / badkamers / meubels / etc…).”

Geen verloop van kleur en beleving
Een andere belangrijke ontwikkeling binnen IGP is een verbeterde technologie binnen de metallics. Een specifieke (en gepatenteerde) technologie genaamd ‘EFFECTIVES’. “Daarmee wordt het eventueel verloop van kleur en beleving bij grote producties icm terugwinning voorkomen door meer dan 90% recyclebaarheid van de overspray, en dat is absoluut uniek”, zegt Kleuters. “Al onze architecturale producten hebben bovendien een EPD, zijn geregistreerd en dus terug te vinden in de database.” Behalve het duurzame aspect is uiteraard ook het esthetische aspect van de poeders ontzettend belangrijk. “We zijn de enige partij die de Le Corbusier kleuren mogen produceren. De diep matte tinten van onze DURA®xal poeders zijn vooral in België, Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland uitermate populair, al merken we ook een verhoogde belangstelling in Nederland. Ook daarin hebben we een ontwikkeling doorgemaakt: we hebben de temperatuur teruggebracht van 200 naar 180 graden Celsius, zonder concessies te doen op kwaliteit en de diep matte uitstraling.”

Verder doen we steeds meer met minder, vervolgt Kleuters. “Onze poeders hebben een enorme oplaadbaarheid waardoor je meer m2 kunt behandelen met minder poeder. Tot slot houdt onze Duraclean-technologie, die we standaard in al onze Qualicoat-producten toevoegen, de coating veel langer schoon. Het zorgt ervoor dat vies en vuil zich veel moeilijker kan vastgrijpen. De natuurlijke bewassing is dan ook zeer efficiënt. Daarnaast zijn er minder chemische middelen nodig tijdens de grondige reiniging welke met een veel lagere frequentie kan worden toegepast dan gebruikelijk. En zo blijven we voortdurend innoveren en verbeteren met oog voor mens en milieu.”

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar IGP Meer informatie