Dorp voor tijdelijke bewoners geopend

In Ter Apel is vanmiddag het nieuwe azc geopend. Er is ruim vijf jaar aan gewerkt. In het nieuwe azc zijn onder meer woningen, lesruimtes, een basisschool en een gymzaal gehuisvest.

Het azc is bedoeld voor vluchtelingen, maar ook is het een van de zes locaties waar ruimte is voor ‘bed-bad-en-brood’. Die term staat voor het geven van basisvoorzieningen aan asielzoekers, waarbij het niet uitmaakt wat hun verblijfsstatus is. In totaal is er ruimte voor tweeduizend bewoners.

Het opvangcentrum ligt op enige afstand van de omliggende dorpen en steden en is daarom opgezet als een zelfstandig dorp dat huisvesting met faciliteiten en voorzieningen combineert. De 258 beneden- en bovenwoningen zijn geclusterd in acht buurten rondom een centrale parkstrip, waar zich de centrale voorzieningen bevinden.

BAM Bouw en Techniek en De Zwarte Hond wonnen eind 2014 de Design, Build en Maintain opdracht middels een Europese Aanbesteding. FELIXX versterkte het team als landschapsarchitect en BAM Infra Wegen en BAM Infra Energie en Water maakten het team compleet. De hoge mate van prefab onderdelen stond garant voor een zeer snelle doorlooptijd van nog geen 2,5 jaar inclusief ontwerp, engineering en bouw.