Demontage Tijdelijke Rechtbank Amsterdam nadert einde

Op een bouwterrein aan de Fred. Roeskestraat in Amsterdam staat een stalen framewerk. Ogenschijnlijk van een gebouw in wording, maar schijn bedriegt. Het is namelijk de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam, die de afgelopen maanden zorgvuldig is gedemonteerd door Lagemaat BV, waardoor de constructie weer zichtbaar werd. Fase 2 van een bijzonder project nadert zijn voltooiing. Een unieke derde fase breekt aan.

Slopen. Dat is normaal gesproken fase 2 in de levensloop van een gebouw en stuit geregeld op verzet. Bij de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam werd de tweede fase juist met applaus begroet. Sterker nog: het was vanaf dag één duidelijk dat het gebouw na vijf jaar weer zou verdwijnen. De insteek was om daarbij zo circulair mogelijk te werk te gaan, met zo min mogelijk verspilling. De architecten van cepezed zetten daarom niet in op sloop, maar op demontage. Zij gaven het gebouw zelfs een derde fase in de levensloop: het is namelijk ook weer in elkaar te zetten. En dat is precies wat er binnenkort staat te gebeuren.

Anders dan bij andere gebouwen die ophouden te bestaan na sloop, wordt de Tijdelijke rechtbank Amsterdam zorgvuldig gedemonteerd en wordt het op een andere plek opnieuw opgebouwd. De nieuwe locatie is Kennispark Twente in Enschede, waar het een functie krijgt als bedrijfsverzamelgebouw. Hoewel de indeling van het gebouw flexibel is, wordt de plattegrond van de rechtbank nagenoeg overgenomen. Alleen de loopbrug en het cellencomplex vervallen.

Het is voor het eerst in Nederland dat een gebouw van een dergelijke omvang en statuur, specifiek ontworpen voor remontage, daadwerkelijk uit elkaar wordt gehaald en elders weer in elkaar wordt gezet. Door het gebouw te verhuizen in plaats van het te slopen en te kiezen voor vergelijkbare nieuwbouw, wordt zo’n tweeduizend ton CO2 bespaard.