De kracht van het vinden van de juiste vakman

Het vinden van gekwalificeerde vakkrachten vormt in alle sectoren een grote uitdaging. Dat is in de gevelbouw niet anders. Gevelpersoneel.nl zag dat ‘probleem’ vele jaren geleden al aankomen en is sinds 2008 gestart met het werven van Europese vakkrachten met een achtergrond in de gevelbranche. Was het in de beginjaren misschien nog een ‘issue’ (vooral even wennen) als bedrijven over de landsgrenzen rekruteerden, tegenwoordig is het alom geaccepteerd. Een gesprek met Roel Jansen van Gevelpersoneel.nl.

Demografisch zijn we in ons land en in de door ons omringende landen inmiddels zo ontwikkeld dat we te maken hebben met een omgekeerde piramide, begint Jansen. “Er zijn steeds meer mensen hoog opgeleid. Komt nog bij dat de komende jaren een groot aantal vakkrachten van de arbeidsmarkt afstroomt vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Dat ‘gat’ wordt niet opgevuld met nieuwe instromers. Bovendien bestaat er voor de gevelbranche ook geen specifieke opleiding. Het is een ervaringsvak.”

Roel Jansen van Gevelpersoneel.nl

Goede match
Gevelpersoneel.nl is in 2008 gestart met het vinden van vakkrachten met een achtergrond in de gevelbranche, met name in het oosten van Europa. “Ook daar heerst nu een hoogconjunctuur”, merkt Jansen. “Ontwikkelingen die in Nederland 20 tot 30 jaar geleden zijn ingezet, waarbij we gestimuleerd werden om te gaan studeren, zie je nu daar ook terug. Het ‘probleem’ verplaatst zich. Dat betekent voor ons dat een focus alleen op Oost-Europa niet meer genoeg is om aan de vraag te voldoen. Wij kijken daarom door heel Europa en rekruteren lokaal in 17(!) verschillende landen de juiste vakkrachten. Met dank aan een sterk wervingsnetwerk van wel 50 partners. De vakkrachten komen vervolgens vanaf dag 1 bij ons in dienst, we regelen huisvesting, vervoer, etc. Ze dragen ook belasting af in Nederland, bouwen pensioen op en kunnen gebruikmaken van onze sociale voorzieningen. We zien dan ook dat het motief van de buitenlandse vakman verandert: ze willen hier een leven opbouwen. En veelal krijgen ze na enige tijd een vaste aanstelling bij onze opdrachtgevers. Dat zien wij vooral als een compliment voor onze geleverde dienst en goede match.”

Gevelpersoneel.nl is dus voor gevelbouwers als het ware een ‘tool’ om over de landsgrenzen heen te kijken naar een stukje vakmanschap. “We zijn geëvalueerd van een uitzender naar een strategische recruitmentpartner en hebben inmiddels een behoorlijke stam aan vast personeel.” Jansen benadrukt dat Gevelpersoneel.nl geen oplossing is voor de korte termijn. “Simpelweg omdat de mensen er niet zijn. Het moet georganiseerd worden en daar hebben we minimaal twee weken voor nodig. Het is dus zaak dat we vroegtijdig worden ingeschakeld als je extra handen nog hebt. Dus voorzie je een piek of probleem, bel ons op en ga vrijblijvend het gesprek met ons aan. We hebben recruitmenttentakels door heel Europa. We kunnen niet toveren, maar zijn wel goed in wat we doen.”

 

Voor meer informatie over Gevelpersoneel.nl Meer informatie