Coatingbedrijf: lekker eigenwijs

Het is bijna frustrerend als je ziet hoe weinig interesse er is voor de eindkwaliteit en de gevolgen op lange termijn. Aan het woord is Roel Dijkman van Dijkman Coating. Hij pleit voor meer ketensamenwerking, zodat ook opdrachtgevers de meerwaarde inzien van kwalitatief lakwerk. Dijkman Coating is Qualicoat Seaside-, Qualisteelcoat- en EN 1090-gecertificeerd en houdt er een geheel eigen filosofie op na. De coatingspecialist heeft zelfs een uniek coatingsysteem ontwikkeld dat geen onderhoud behoeft.

We zijn lekker eigenwijs, begint Dijkman. “We doen altijd alles anders dan onze concurrenten. Een bewuste keuze. Heel Nederland kan lengtes tot 6 meter aluminium lakken, wij kunnen tot 9 meter lengtes onder Qualicoat Seaside behandelen. Wat dat betreft zijn we een echte nichespeler, maar wel één met een enorme capaciteit. Zo hebben we bijvoorbeeld alle A-staanders van de geluidsschermen langs de A12 gelakt. Elementen van 4,5 meter lang en 650 kilogram per stuk die we per twee hebben opgehangen voor een volle baanbezetting. Dat betekende telkens 9 lengtemeters en 1.300 kilogram (!) aan gewicht. Geen enkel probleem voor ons. We kunnen zelfs tot 1.500 kilogram aan. Dankzij een enorme efficiënte operatie met in verhouding veel hardware, kunnen we heel lean produceren en blijven de kosten veel lager.”

Dijkman Durability System
Dijkman ergert zich aan de desinteresse voor eindkwaliteit op de markt. “Er is relatief weinig oog voor langetermijnbeslissingen. Echt zonde.” Dat heeft de coatingspecialist niet weerhouden om te investeren in een nieuw coatingsysteem, het Dijkman Durability System (DDS). “Vroeg of laat zullen we de markt kunnen overtuigen van de voordelen van een eredivisie laksysteem. DDS is in eigen huis ontwikkeld en gaat tot veertig jaar mee aan de kust, zonder onderhoud te plegen. Het is bijna het ei van Columbus,” lacht Dijkman. “Natuurlijk is het iets duurder in aanvang, maar uiteindelijk met een langetermijnstrategie super goedkoop. We hebben al een aantal projecten met DDS uitgevoerd. Het ging hier met name om projecten waarbij we rechtstreeks contact hadden met de opdrachtgever. Het resulteert immers in enorme besparingen op onderhoud. De meerprijs is al in een kleine drie jaar terugverdiend.”

Op het moment dat er meer samenwerking komt in de bouwkolom en vooral meer transparantie tussen alle partijen, inclusief de opdrachtgever, komt er wat van de grond, resumeert Dijkman. “Dan ben ik er oprecht van overtuigd dat men wél de juiste keuzes gaat maken en investeert in kwalitatief lakwerk.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Dijkman CoatingMeer informatie