
Sinds 1 juli 2022 is er in België een aanpassing in het Koninklijk Besluit met betrekking tot de regelgeving over brandveiligheid. De brandveiligheid wordt sindsdien meer in detail bekeken op productniveau én op het totaalsysteem. Nicolas Delannoy, Business Development Manager bij Kingspan Insulation Belgium, legt uit wat de consequenties daarvan zijn en hoe Kingspan daarop inspeelt.
De regelgeving voor brandveiligheid voor zowel laagbouw, middelhoogbouw als hoogbouw is lange tijd ongewijzigd gebleven, begint Delannoy. “Het was hoog tijd voor een aangescherpte regelgeving en die is er in de zomer van 2022 dan ook gelukkig gekomen. Het is inmiddels een zeer actueel onderwerp in België. Als Kingspan hechten we veel belang aan brandveiligheid en zetten we vooral in op het testen van onze producten in een totaalsysteem. De brandklasse van de individuele materialen is namelijk niet altijd representatief voor het brandgedrag van de totale gevel. Het is goed om te zien dat de Belgische wetgever daar nu ook meer oog voor heeft.”
Grootschalige systeemtesten
Kingspan zet dus in op grootschalige systeemtesten van de totale (gevel)opbouw, waarbij diverse scenario’s worden getest. “We testen daarbij vooral conform de buitenlandse normen, zoals de Franse LEPIR 2”, zegt Delannoy. Waarom? “Als je voor deze testen slaagt, voldoet de opbouw om toegepast te worden in België voor alle type gebouwen: van laag- tot hoogbouw. Terwijl conform de Belgische brandtest je het product maar mag toepassen tot 25 meter hoogte. De grootschalige Franse geveltest LEPIR 2 hebben we overigens uitgevoerd met onze Kooltherm K15 Vliesgevelplaat in combinatie met twaalf verschillende gevelbekledingsvarianten, zoals onder andere plaatmateriaal in aluminium, zink en vezelcement. Ook voor een traditionele gevel met metselwerk voldoet onze Kooltherm K8 en K8 plus Spouwplaat in alle type gebouwen.”
40% winnen in gevelopbouw
In hoogbouw wordt snel gedacht om naar een type A1 of A2 ‘onbrandbaar’ isolatieproduct te gaan, maar wij bewijzen in de LEPIR 2 met onze Kooltherm K15 Vliesgevelplaat dat het ook mogelijk is met een Euroklasse B-s2, d0 product in een geijkt totaalsysteem”, resumeert Delannoy. “Met de voordelen van een dunnere opbouw, dus meer binnenruimte. Met de K15 Vliesgevelplaat kunnen we gemakkelijk 40% winnen in gevelopbouw. Dat betekent dus meer vloeroppervlakte, meer daglichttoetreding als gevolg van een dunnere dagkant, een smallere fundering, minder materiaal voor het afwerken van de buitenschil, en ga zo maar door.” Voor bijkomend advies neem contact op via techline.be@kingspan.com.
Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Kingspan